Az első Fico-kormány által az Orbán-kormány állampolgársági törvényére adott reakcióul elfogadott szlovák ellentörvény hároméves hatálya alatt összesen 575-en veszítették el szlovák állampolgárságukat.

A szlovák állampolgársági törvény módosítása, amely szerint idegen állampolgárság felvétele esetén az illető elveszíti szlovák állampolgárságát, 2010. július 17-én lépett hatályban. Ez idő alatt a törvényből kifolyólag összesen 243 férfi és 332 nő veszítette el szlovák állampolgárságát.

Alena Koišová, a belügyminisztérium munkatársa elárulta, hogy közülük a legtöbben cseh állampolgárságért folyamodtak, összesen 258-an. A németet 105-en, az osztrákot 68-an, a britet pedig 49-en vették fel.

A magyar állmapolgárság felvétele miatt – mely valójában a gyújtópontja a történetnek – eddig összesen 35-en veszítették el a szlovák állampolgárságukat.

A magyar állampolgársági törvény szerint mindenki felveheti az állampolgárságot, akinek elődei egykor a történelmi Magyarország területén éltek, és beszélnek magyarul. A szlovák ellentörvényt az elfogadása után többször is próbálták módosítani, például a Radičová-kormány idején, de nem sikerült.

A belügyminisztérium nemzetközi jogi szakértők bevonásával, a külügyminisztérium, az Európa Tanács és az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa együttműködésével kívánja módosítani a szlovák törvényt, mégpedig olyan irányban, hogy a másik országban állandó lakhellyel rendelkezők felvehessék az adott ország állampolgárságát anélkül, hogy elveszítenék a szlovákot. Robert Kaliňák szerint általánosan elfogadott minden országban, hogy nem a nemzeti hovatartozás, hanem állandó lakhely szabálya alapján osztanak állampolgárságot.

Címlap:madari.sk

(SITA/para)

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük