A Katyusa című szovjet háborús dalt javasolta az olimpián az orosz himnusz helyett eljátszani az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói tagozata – jelentette ki Szofja Velikaja olimpiai és világbajnok kardvívó.

Ez egy hazafias dal, amelyet nemcsak Oroszországban, de nemzetközileg is ismernek, és a gyerekek is szeretik. Ezért ezt a dalt terjesztjük elő mérlegelésre az Orosz Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának

– mondta Velikaja.

A bajnoknő szerint a Katyusát a sportolók több lehetőség közül nagy szavazattöbbséggel választották ki.

Az elképzelés megvalósíthatóságával kapcsolatban egyelőre nem hangzottak el reagálások.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) december 17-én jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kiszabott négyéves büntetést, melyet az állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg.
    
A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat.

A CAS-döntés értelmében az oroszok az idénre halasztott tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében, mint ahogy – sikeres kvalifikációjuk esetén – a 2022-es, katari labdarúgó-világbajnokságon sem.
    
Oroszország emellett 2022 végéig nem rendezhet világversenyeket és nem is pályázhat azok megrendezésére, ezeken kormánytisztviselői és képviselői sem vehetnek részt.
    
A Katyusa egy népszerű dal a második világháború korából, amely egy lányról szól, aki visszavárja kedvesét a távoli határvidékről.

A Katyusa női nevet kapta a Vörös Hadseregnek az először ezekben az években bevetett reaktív sorozatvetője is, írja Pogár Demeter/MTI Moszkvából.

Magyar Tudat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük