A magyar tárgyalódelegáció a hét közepéig megküldi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottságnak a magyar kormány alternatív tárgyalási javaslatát – nyilatkozta Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokért felelős miniszter az MTI-nek vasárnap.

Varga Mihály úgy fogalmazott: “Lényegében az utolsó szakaszához érkezett annak az alternatív tárgyjavaslatnak az elkészítése, amelyet a kormány a tárgyalásokhoz alakított ki. Ennek a kidolgozása hamarosan befejeződik, és a jövő hét közepéig az ezt tartalmazó levelet megküldjük az IMF-nek és az Európai Bizottságnak”.
    Mint mondta, a kormány ennek az anyagnak az elküldésével válaszolni kíván azokra a felvetésekre, amelyeket a júliusi tárgyalások után az IMF és az Európai Bizottság delegációja készítet.
    “Ezzel a levéllel is szeretnénk jelezni, hogy a magyar kormány készen áll a tárgyalások folytatására” – tette hozzá.
    A miniszter a javaslatcsomag konkrét elemeire vonatkozóan nem kívánt nyilatkozni, de leszögezte, az nem tartalmaz a nyugdíjak vagy jövedelmek csökkentésére vonatkozó terveket, és a kormány nem támogatna új ingatlanadó elfogadására vonatkozó javaslatot sem.
    Kérdésre válaszolva kijelentette: nem látják szükségességét új makrogazdasági prognózis elfogadásának.
    “Továbbra is a 2013-as költségvetés makrogazdasági pályáját tartjuk” – fogalmazott a miniszter, aki hozzátette, hogy a megállapodásra akkor is lesz lehetőség, ha az esetleg érinti valamilyen módon a 2013-as költségvetést.
    Hangsúlyozta: a kormány határozott célja, hogy a bruttó hazai termék 3 százaléka alá került költségvetési hiányt 2012 után is megőrizze ezen a szinten, és erre a munkahelyvédelmi akcióterv esetén is látnak esélyt.
    Varga Mihály tájékoztatása szerint a levélben figyelembe veszik azokat az “előrejelzéseket”, amelyeket  a makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartása, valamint egy erőteljesebb növekedés alapjainak megteremtése érdekében tett a szervezet, de a tárgyalási javaslataik eltérnek az IMF konkrét feltevéseitől.
    “Mi a tárgyalási csomagunkban a sárvári frakcióülés felhatalmazása alapján hozott döntéseket összegezzük, és javaslataink is a frakció által megfogalmazott megoldási irányokat képviselik majd” – fogalmazott a miniszter .
    Hozzátette: a levélben  kitérnek arra is, hogy a kormány továbbra is elővigyázatossági hitelkeret elkészítését tartaná fontosnak.
    “A finanszírozásunkat egyelőre megoldottnak látjuk”, de ilyenkor annak ára, vagyis a kamat a kérdés – mondta Varga Mihály, aki kijelentette, hogy éppen az adósságszolgálat magas ára miatt akar a kormány megállapodni a nemzetközi hitelezőkkel.
Az IMF és a bizottság szakértőinek felvetéseire reagálva elmondta, hogy a kormány és a nemzetközi szervezetek helyzetmegítélésében vannak hasonló elemek, így az, hogy  a külső, főleg az európai gazdaság növekedési kilátásainak romlására utaló adatok kockázatot jelentenek.
“Ezért fontosak lesznek a 2012 második félévi gazdasági adatok, hiszen ezek  befolyásolhatják azt, hogy 2013-ra és 2014-re milyen kilátásaink lesznek” – tette hozzá.
További hasonlóan megítélt elemnek nevezte azt, hogy fontos az adósság kockázatának mérséklése mind az állami, mind a magánszektorban, illetve azt, hogy  a növekedést kockáztató folyamatnak látják a külföldi bankok hitelszűkítését.
   Varga Mihály utalt Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős  igazgatójának csütörtöki mondataira is, amelyek szerint a tárgyalások folyamatban vannak, és elmondta: “mi is úgy érezzük, hogy ez egy dialógus”.
“Ez a levél felgyorsíthatja ezt a folyamatot. Amint ez a levél a jövő héten elment, attól kezdve lényegébe az IMF-en és az Európai Bizottságon múlik, hogy mikor tudjuk a megkezdett tárgyalásokat folytatni” – tette hozzá.
Orbán Viktor miniszterelnök szeptember hatodikán a  Facebook-oldalán közzétett videóüzenetben jelentette be, hogy a kormány, a Fidesz-KDNP-frakció felhatalmazása alapján, alternatív tárgyalási javaslatot dolgoz ki az IMF/EU hiteltárgyalásokra. A miniszterelnök egyben visszautasította azokat a kölcsönfeltételeket, amelyek a Magyar Nemzetben megjelentek.
“Ezen az  áron, így nem” kell biztonsági, pénzügyi garancia a nemzetközi szervezetektől – fogalmazott akkor a miniszterelnök, utalva arra, hogy az IMF a nyugdíjak csökkentését, a bürokrácia leépítését, a bankadó megszüntetését és a bankoknak juttatandó pénzösszegeket kérte a magyar tárgyalódelegációnak átadott levélben.

Fotó : dteurope.com

MTI/magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük