A NATO figyelemmel kíséri  majd a szeptember közepén kezdődő nagyszabású orosz-fehérorosz hadgyakorlatot – jelentette ki pénteken Varsóban Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára, arra szólítva fel Moszkvát, hogy tartsa be a fegyveres erők átláthatóságáról szóló megállapodást.

A Beata Szydlo lengyel kormányfővel folytatott tárgyalása utáni közös sajtóértekezleten Stoltenberg a megbeszélésen szóba került egyik témaként a NATO lengyelországi jelenlétét említette. Úgy vélekedett: a szövetség nemzetközi zászlóaljainak Lengyelországba és a balti államokba telepítése a NATO “egységét, erejét és elszántságát” jelzik.
“Világosan jelezzük, hogy az egyik tagállam megtámadása az egész szövetség megtámadását jelenti” – utalt a főtitkár a NATO kollektív védelem elvére. Hangsúlyozta: a Lengyelországba idén telepített NATO-erők szerepe az, hogy “megelőzzék a konfliktust, nem pedig, hogy provokáljanak”.
Aláhúzta: a NATO “mindig igyekszik, hogy nyitottak maradjanak a kommunikációs csatornák Moszkvával”.
A Lengyelország és a balti államok szomszédságában is esedékes Zapad (Nyugat)-17 fedőnevű hadgyakorlatra vonatkozóan Stoltenberg elmondta: minden államnak joga van hadgyakorlatokat szervezni, Moszkva júliusban tájékoztatást adott róla, a NATO pedig figyelemmel fogja kísérni. Rámutatva a nagyszabású műveletek átláthatóságának fontosságára a főtitkár arra szólította fel Oroszországot, hogy tartsa be az EBESZ bécsi dokumentumában rögzített kötelezettségvállalásait.
A szeptember 14. és 20. között Oroszországban és Fehéroroszországban megrendezendő idei Zapad-hadgyakorlaton 12 700 katona, ezen belül 3 ezer orosz vesz részt 700 harci járművel. A hadgyakorlat részben Lengyelország és a balti országok szomszédságában zajlik majd. Varsó a NATO-forrásokra hivatkozva aggodalmat fejezte ki, hogy Moszkva és Minszk a bejelentettnél nagyobb hadierőt vonultathat fel. Lengyelország kételkedik abban, hogy a gyakorlat után az orosz haderő teljesen visszavonul.
Beata Szydlo a sajtóértekezleten megerősítette: Lengyelország 2030-ig a bruttó hazai termék (GDP) 2,5 százalékára akarja emelni védelmi kiadásait.
A NATO főtitkára kétnapos lengyelországi látogatása során csütörtök este Andrzej Duda elnökkel áttekintette a NATO utóbbi – walesi és varsói – csúcsain a szövetség keleti szárnyának megerősítéséről hozott döntések végrehajtását.
Péntek reggel a NATO-főtitkár Witold Waszczykowski lengyel, Teodor Melescanu román és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel találkozott, és a nap folyamán az északkelet-lengyelországi Orzyszba telepített NATO-zászlóaljhoz látogat el Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter kíséretében.

magyartudat.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük