Mahmúd Abbász palesztin elnök és II. Abdalláh jordániai király egyezmény írt alá “a jeruzsálemi szent helyek védelméről”, közölte a Majan palesztin hírügynökség vasárnap.

Abbász vasárnap helikopteren félnapos villámlátogatást tett vallási kérdések megbeszélésére Jordánia fővárosában, Ammánban. A tárgyalásokon a palesztin elnök és a jordániai király mellett részt vett mindkét fél  vallásügyi minisztere.
A politikusok megállapodtak, hogy Jordánia az 1967 óta Izrael fennhatósága alatt lévő jeruzsálemi “keresztény és muzulmán szent helyek védelmezője”, és elismerték, hogy egész Palesztina Kelet-Jeruzsálem fővárossal a palesztinok felségterülete.
A szimbolikus gesztussal Abbász elfogadta Jordániának a szent helyekkel kapcsolatos különleges szerepét, amelyet az Izraellel 1994-ben megkötött béke is elismert.
A palesztinoknak gyakorlatilag nincs beleszólásuk az 1967 óta izraeli kézen lévő Kelet-Jeruzsálem ügyeibe, a város és a szent helyek jövendő sorsát a két éve megszakadt izraeli-palesztin tárgyalásokon próbálták rendezni.
Múlt héten a katari emír egy egymilliárd dolláros alap létrehozását szorgalmazta Jeruzsálem arab jellegének védelmére, melyhez országa más adakozók csatlakozása mellett kétszázötven millió dollárral kész hozzájárulni.
“A palesztinok, az arabok és a muzulmánok jogai Jeruzsálemben nem képezik vita tárgyát, és ezt Izraelnek fel kell ismernie” – mondta az emír.

Címlapfotó: magyarkurir.hu

MTI/magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük