Afganisztánból hazaszállította könnyű harcjárműveit a honvédség

Afganisztánból hazaszállította könnyű harcjárműveit a honvédség

 

 

 

 

 

 

 

 

Megkezdte harci eszközei hazaszállítását Afganisztánból a honvédség.

    Péntek hajnalban nyolc darab könnyű, páncélozott szállító harcjárművet – BTR-t – vittek Magyarországra repülőgéppel – tudta meg az MTI különtudósítója Nyers József ezredestől, a nemzeti támogató elem parancsnokától Mazari-Sarifban.
Az ezredes a NATO-bázison elmondta: a harcjárműveket péntek hajnalban egy An-124-es Ruszlán típusú, orosz gyártmányú, óriás szállítógéppel vitték Magyarországra.
A járművek az első olyan eszközök, amelyeket a tartományi újjáépítési csoport (PRT) kivonulása miatt szállítanak haza – fűzte hozzá.
A parancsnok szerint egy ilyen, a Szovjetunióban tervezett, fegyverzettel ellátott, nyolckerekű harcjármű súlya 14 tonna és összesen 9 katona szállítására alkalmas.
Elkezdődött a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) kivonulása Afganisztánból; a fejlesztési projekteket lezárják, bizonyos eszközöket pedig hazaszállítanak – mondta Sipos Antal ezredes, az utolsó PRT parancsnoka szerdán Puli-Humriban, a csoport bázisán az MTI különtudósítójának.
Az ezredes szerint jelenleg már tart az előkészület a – várhatóan jövő tavaszi – levonulásra. Az eszközök közül csak azokat szállítják haza, amelyek nem okoznak túlzott anyagi terhet a honvédségnek, illetve a fegyvereket, harci járműveket is vissza kell vinni Magyarországra, mert ezek átadását második fél számára általában nemzetközi szabályok tiltják.

MTI

 

Főoldal Katonai