Ángyán József kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából, függetlenként folytatja a parlamenti munkát. Ezt a politikus jelentette be pénteken, a földtörvény elfogadása után, azon a demonstráción, amelyet a Váralja Szövetség, az Élőlánc Magyarországért Mozgalom és a Gazdálkodó Családok Egyesülete rendezett az Alkotmány utcában, a jogszabály parlamenti végszavazásával egy időben. Ezt megelőzően tájékoztatta a képviselő a Ház vezetést írásban arról, hogy kilép a Fidesz frakciójából.

Az eredetileg sajtótájékoztatóként meghirdetett eseményen a volt fideszes képviselő bejelentette, hogy egyúttal új, alulról építkező politikai mozgalom szervezésébe fog Tisztességes Emberek Szövetsége elnevezéssel a három szervezet segítségével.
Ugyanis csak egy széles összefogással létrejövő politikai platform lehet képes arra, hogy leválassza a közügyekről és a törvényhozásról a “háttérmaffiát”  – közölte, a mintegy száz ember részvételével megtartott demonstráción a politikus.
Ángyán József elmondta, hogy a most elfogadott földforgalmi törvényt, amely véleménye szerint alkalmatlan arra, hogy megvédje a helyi gazdálkodók számára a földet, meg kell változtatni, mert – amint mondta – “a hazánk és a megmaradásunk a tét. Ugyanis aki megszerzi az erőforrásainkat, a földünket a vizeinket,  azt csinál velünk amit akar, vagyis a puszta létünk forog kockán.”
Szerinte a most elfogadott törvény lehetővé teszi a földtulajdon maximális méretének családon belüli megsokszorozását, és nem szab korlátot a bankok földszerzésének sem. Ez utóbbi pedig azzal fenyeget, hogy “a finánctőke ráteszi a kezét a magyar földre és akkor végünk” – fogalmazott a politikus.
Szerinte az integrátor szerepre szánt, úgynevezett mintagazdaságok is arról szólnak, hogy állami földkoncesszióhoz juttassanak tőkés társaságokat. “A mohóság nem ismert határokat és mindent visz” – tette hozzá.
Úgy vélekedett, hogy nagykoalíció látszott kialakulni a törvény kapcsán, mert a szocialista képviselők nem léptek fel látványosan a törvény ellen. Ez pedig szerinte azt jelenti, hogy több korábbi esethez hasonlóan a földtörvényt is “lezsugázták”. Mint mondta, mindez tovább erősíti azt a meggyőződését, hogy “egy MSZP és Fidesz közeli maffiahálózat mozgatja a törvényhozást”.
Éppen ennek a “háttérmaffiának” a leválasztása érdekében szükséges a többségben lévő tisztességes embereket egybegyűjtő mozgalom elindítása – hangsúlyozta a képviselő.
Szólt arról, hogy az elmúlt két évben hosszú csatát vívott a készülő földtörvény kapcsán a Fideszen belül és mindvégig abban reménykedett, hogy sikerül megfordítani a káros folyamatot. De az elmúlt két évben rá kellett döbbennie, hogy “ezzel a társasággal” képtelenség leválasztani a maffiahálózatot az államról, és az energiáit inkább a Tisztességes Emberek Szövetségének megteremtésére kell fordítania – mondta Ángyán József.
Hetzmann Róbert a Váralja Szövetség képviselője a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, a földtörvény megszavazása bebizonyította, hogy a magyar kormány nem a nemzet érdekében áll fenn és nem a nemzet oldalán áll. Éppen ellenkezőleg, Orbán Viktor kormánya “dezertált és átállt” a nemzetközi tőkeérdekeltségek oldalára – mondta.
Ertsey Attila az Élőlánc Magyarországért Mozgalom elnökségi tagja úgy vélekedett, hogy ma éppen úgy kellene szólnia a harangoknak országszerte, mint a trianoni döntés idején. Egyben felajánlotta a pártként is bejegyzett mozgalom szervezeti kereteit az újonnan létrehozandó Tisztességes Emberek Szövetsége számára.
A demonstráció résztvevői, akik a többi között a “Földrablás helyett földosztást” feliratú transzparenst tartottak a magasba, a kihangosításnak köszönhetően a helyszínen követték a parlamenti szavazás menetét, majd a végszavazáskor ütemesen azt kiáltozták, hogy “hazaárulók”. Egyesek “fegyverbe” szólították és arra bíztatták a jelenlévőket, hogy induljanak az Országgyűlésbe, ám erre nem került sor.
A demonstráción az is elhangzott, hogy országszerte 50-60 helyszínen félpályás útlezárással tiltakoznak a döntés ellen a helyi gazdálkodók.

(MTI)

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük