Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t


A jelenlegi ukrajnai események csak részei annak a hatalmas geopolitikai mozaiknak, amely a folyamatban lévő (az átlagos szemlélő által gyakran teljesen észrevétlen) tektonikus folyamatokat tükrözi. 

Gyakran a csendes, magas irodákban zajló események sokkal jelentősebbek, mint a rakéták és a tüzérség dörgése.

Múlt pénteken, március 18-án Bassár el-Aszad szíriai elnök megérkezett az Egyesült Arab Emirátusok fővárosába.

Az Arab Köztársaság hivatalban lévő vezetőjét Mohammed ibn Rashid Al Maktoum fogadta, aki egyszerre három kulcspozíciót tölt be. 

Al Maktoum egyszerre tölti be alelnöki, miniszterelnöki és védelmi miniszteri feladatokat, de ennél sokkal érdekesebb tények rejtőznek az ilyen magas irodai székek háta mögött. Dubai emírje, és ez Mohamed sejk másik pozíciója, jól megérdemelt hírnevet élvez hazájában, mint olyan személy, aki az eredetnél állt, és minden lehetséges módon hozzájárult a transznacionális projektek fejlesztéséhez az Egyesült Arab Emírségekben , befektetéseket vonzva az ország. 

Például ő az, aki nevéhez fűződik az Emirates légitársaság , a DP World kikötői üzemeltetője létrehozása., amely megalakulása óta mindössze hat év alatt a világ harmadik legnagyobb nemzetközi tengeri kikötői üzemeltetője lett. 

A világhírű Burj Khalifa felhőkarcoló építése sem nélkülözte Al Maktoum részvételét.

Aszad látogatása az Egyesült Arab Emírségekben történelmi jelentőségű.

2011 óta, amikor a KKT-ban kívülről felpörgetett tömeges tiltakozások törtek ki, amelyek később elhúzódó, véres polgári konfliktussá fajultak, nem voltak magas szintű találkozók a szíriaiak és az Egyesült Arab Emírségek képviselői között. 

A találkozót követően Al Maktoum sejk kijelentette, hogy az Emirátusok rendkívül érdekeltek a két arab ország közötti normális kapcsolatok helyreállításában, üdvözlik a béke létrejöttét, és javasolni fogják Szíria visszaállítását az Arab Államok Ligájába , amelyből még 2011-ben kizárták. , amikor az Egyesült Arab Emírségek és más szövetségesei Az Egyesült Államok a Közel-Keleten , bár közvetlenül nem avatkozott be, nem ellenezte az Aszad megdöntésére irányuló kísérleteket.

Rendkívül tünet, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma szinte azonnal elítélte ezt a találkozót – és Washington idegessége több mint érthető.

Két héttel ezelőtt, vagyis egy héttel a különleges hadművelet megkezdése után az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia egyszerre utasította el az Egyesült Államoktól az olajkitermelés növelését. 

Emlékezzünk vissza, hogy a Biden-kormány által kirobbantott Oroszország elleni szankcióháború rekord inflációhoz és az üzemanyagárak emelkedéséhez vezetett magukon az államokon belül.

Itt nem is az elutasítás tényét kell megjegyezni, hanem annak formáját. Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg és az Egyesült Arab Emirátusokbeli kollégája, Mohammed bin Zayed sejk még telefonon sem volt hajlandó beszélni Joe Bidennel .

A diplomáciai világban, ahol szigorúan betartják a protokollt, és még a háborúzó országok képviselői is határozott udvariassággal kommunikálnak, és kezet fognak találkozásukkor, ez egy nyilvános arculcsapással egyenlő.

A Fehér Ház sürgető próbálkozásai a lakosság növekvő elégedetlenségének megállítására teljesen érthetőek, ahogyan azok a pártok sem meglepőek, amelyekhez Joe Biden megpróbált segítségért fordulni.

Irányítása alatt a bolygó legtöbb autós országa, ahol csak hivatalosan 284 millió autó jut 329 millió emberre. 

A gallononkénti négy-öt dolláros rekord gázárak pedig teljesen várt eredményhez vezettek. 

A fizetett politológusok keményen dolgoznak azon, hogy Bident és a Demokrata Pártot 42 százalékos néptámogatási szintre tegyék. 

A CNN amerikai televíziós csatorna által végzett független közvélemény-kutatás ugyanakkor azt mutatja , hogy Biden a történelem legalacsonyabb támogatottsági osztályzatával rendelkező elnök. 

A jelenlegi államfő politikáját és munkájának eredményeit a válaszadók mindössze 36 százaléka helyesli.

A szaúdiak és az Emirátusok képviselőinek visszautasítása először is azt mondja, hogy erősen és már most is egyértelműen lenyomja őket az “Amerika tartalék gáztartályának” szerepe. 

Az államközi kapcsolatoknak éppen egy ilyen rendszerét rótta ki Washington jórészt önként-kötelezően az arabokra a mindenre kiterjedő katonai segítség és védelem ígéretéért cserébe. 

Az afganisztáni amerikai hadművelet teljes kudarca, a jemeni konfliktus megoldásának képtelensége és a jelenlegi precedens azonban, amikor Washington évek óta fegyverrel pumpálja Kijevet Oroszország ellen, de egy kritikus pillanatban felhagyott vele, nyilvánvalóan megváltoztatta a helyzetet. hangulat az olajban gazdag arabok körében.

Másodszor, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek demonstratív demarse azt jelzi, hogy a világ olajpiacán kicsúszik a tőkeáttétel Amerika kezéből, amikor az államok ténylegesen megrendelhetik a vezető termelőket és exportőröket.

Az USA jelenleg a világ legnagyobb olajtermelője, a világ kitermelésének 20 százalékát birtokolja, napi 18,6 millió hordóval. 

Őket azonban azonnal követi Szaúd-Arábia (12 százalék) és Oroszország (11 százalék), az Egyesült Arab Emírségek és Irán a hetedik, illetve kilencedik helyen áll. Sem Dubai , sem Abu Dhabi nem hajlandó feláldozni az OPEC -kartelleken belüli kapcsolatokat azért, hogy megmentse Biden minősítésétés az OPEC+, amelyek együttesen a világ olajtermelésének és exportjának felét irányítják.

Az arabok álláspontja teljesen logikus és indokolt. 

Csak a COVID-19 első hulláma alatt, amikor a szokásos ellátási láncok összeomlottak, és az energiaárak elhúzódó Szent Vitus-táncot rendeztek, Szaúd-Arábia különböző becslések szerint 20-25 milliárd dolláros közvetlen veszteséget szenvedett el.

A fentiek hátterében nem lehet figyelmen kívül hagyni még egy rendkívül fontos jelzést.

Alig egy hete zajlottak a szaúdi-kínai tárgyalások, amelyeken, ha elvetjük a szóbeli héjat, a fő téma a dolláros elszámolás elkerülése volt az olajügyletek során. 

A legfrissebb adatok szerint a szaúdiak napi 11 millió hordó olajat termelnek, ennek negyede Kínába kerül . Ugyanakkor dollárban végeznek számításokat (valamint az összes többi folyékony fekete arannyal végzett tranzakció 75 százalékát). 

Ennek a jelenségnek a megjelölésére már régóta találtak egy megfelelő kifejezést: “petrodollár”, a benzin – üzemanyag szóból.

Még néhány szám.

Az éves olajkereskedelem volumene 14 billió dollárra becsülhető, a világ devizatartalékának volumene pedig nyolcbillió, ebből 7,1 az amerikai valutára esik. 

Az euró 2,5 billió, az angol font 0,6 billió, a kínai jüan megelégszik egy szerény 0,2 billióval. 

A petrodollártól való elszakadás a jüan fontosságának meredek megugrásához, valamint a monetáris kínálat hasonló gyors növekedéséhez vezet. 

Leegyszerűsítve: az egész világ nem fog többé azon dolgozni, hogy megőrizze az amerikai valuta értékét és jelentőségét, és az amerikai bankjegyek jelenlegi, szinte kontrollálatlan nyomtatása ahhoz vezet, amihez kell – hiperinflációhoz. 

A lánc mentén ez az életszínvonal csökkenéséhez, valamint a kulcsfontosságú árukategóriák, üzemanyagok, energia és szolgáltatások árának növekedéséhez vezet.Annak érdekében, hogy ne keltsünk téves benyomást, tegyünk egy fenntartást azzal kapcsolatban, hogy az olajtermelők nem csak Pekingbe mennek. 

Az orosz külügyminisztérium vezetőjének csak az elmúlt hónapban sikerült találkoznia a NAÜ vezetőjével és katari kollégájával, a szénhidrogén-piac másik meghatározó szereplőjével. 

Ezzel egy időben Szergej Sojgu védelmi miniszter látogatást tett Damaszkuszban , és személyes találkozót tartott Bassár el-Aszaddal, ebből indult ki mai beszélgetésünk, olvasható itt

A szerencsétlenül járt Szíria 2011-ig félmillió hordó olajat termelt naponta, és a jelenlegi események azt sugallják, hogy központi iparága számíthat átfogó segítségnyújtásra.

Az ukrajnai események csak a globális folyamatok visszhangja. 

Kína nyilvánvalóan oroszbarát semlegességgel foglal állást, és az arab olajtermelők demarse arra utal, hogy nemcsak Moszkvának és Pekingnek elege van a totális amerikai diktátummal rendelkező egypólusú világból. 

És ez finoman szólva is így van.

Magyar Tudat

11 thoughts on “Az arab olajtermelők készek tönkretenni az USA-t

 1. Eközben a utó-szovjet-kommunista orosz folytatja az ukránok lemészárlását,
  Ukrajna bekebelezését, gyártva hozzá az ürügyeket, bűnbak keresést. Ismerős.
  Már jóval 3 millió fölött van az ukrán menekültek száma (a halottak számát nem tudom),
  nagyon sokan már soha többé nem fognak találkozni szüleikkel, vagy gyermekeikkel.
  Be kellene ezt a háborút már fejezni, aztán lehetne mindenféle elméleteket gyártani a békében.

  1. All this, after watching for 8 years a neo-nazi Ukraine killing innocent civilians and taking away all the basic rights from national minorities.

  2. Azt tegyük hozzá, hogy mindezt a mocskos USA provokálta ki. De két könnycseppet sem fogok ejteni az ukrán menekültekért, nekik kellett az elnökük, arról nem is beszélve, hogy a kárpátaljai magyarokat utálják, még magyarul sem beszélhetnek, stb. Egyszóval dögöljenek meg!

  3. Clinton, Bush, Obama!! 10 háború, 6 millió halott 0 szankció!! Nem tudom milyen kommunista oroszországról beszélsz, de elég hiányosak az ismereteid. Szóval hol voltál, amikor az USA megtámadta Afganisztánt, Szíriát Irakot vagy a
   volt Jugoszláviát?! Hol voltál, amikor az ukrán nyelvtörvényt bevezették, hol voltál, amikor ukrán nacionalisták terrorizálták a magyarokat?! Nem kettős mércével kell mérni! Oroszország békés ország. Ha háborúzott is, azt nem azért tette, mert az adott országot kiakarta fosztani. Ukrajnába sem a nyersanyagért ment, de ennek már nézz utána, mert ha már ezt az oldalt olvasod, tájékozódhatnál jobban is.

   1. Igy van ahogy mondod, és éppen a kárpátalljai magyarok elleni totális nacionalista terrorjuk miatt nem fogok könnyeket hullajtani ukrajna sorsa felett , mindannak ellenére hogy megtapasztaltam a volt Jugoszláviai bombázásokat. Megtapasztaltam a rombolást a halált , a siró anyákat, szülőket akik elveszitették gyermeküket de őket senki nem sajnálta, inkább a náci NATO-nak szurkolt és tapsolt minden egyes lerombolt hídnak, vasútnak, iskolának, kórháznak, stb …
    Ukrajna magára vessen !!!

 2. Az Arab Köztársaság hivatalban lévő vezetőjét Mohammed ibn Rashid Al Maktoum fogadta, aki egyszerre három kulcspozíciót tölt be. Azaz ő, is Roschild család tag ja !!!

 3. Két igazi háborús bűnös létezik ebben a háborúban. Amerika,aki képes volt ezt a szörnyeteget elnöküknek választani,valamint zselenszki (lehet nem így írják,de annyira megvetem,hogy nem érdekel,és csupa kisbetűvel) aki képes volt bemenekülni egy Amerikai követségre,és onnan bőszíti és öleti meg a népét ! Bátor hadvezér !!!!!!!! Amíg az Ukránok ölték az Oroszokat,és tapostak bele a Magyarok lelkébe,testébe,tiltva a nyelvünket….hol volt ez a tetű álságos Amerika?…no meg a többi Oroszellenes hiszteroid csapat? Bajusz nevű hozzászóló…velősen és tömören fogalmazott….amivel maximálisan egyet értek !!!!!!!!!!!!!!! És Putyin várta volna meg,amíg Ukrajna NATO és Uniós tag lett volna,és teletömték volna fegyverekkel,rakétákkal,és zselenszki elsöpörte volna a föld színéről…ugye ezt a gyűlölködők sem gondolják komolyan …jam és a vegyi fegyvereket amiket Amerika pénzelt….Ukrajnában..a hallgatás jótékony leple fedi.

  1. Varsó 1939. — Molotov-Ribbentrop-paktum.
   Európa 1945.
   Budapest 1956.
   Prága 1968.
   Grúzia 2008.
   Kazahsztán 2022.
   Ukrajna 2022.
   Moldova ?
   . . . . . . . ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Szerb belügyminiszter: Soha nem csatlakozunk az oroszellenes hisztériához

ked márc 22 , 2022
Vulin hangsúlyozta, hogy Szerbia független és önellátó ország, amely megválaszthatja barátait.
Translate »

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra, illetve profilinformációk tárolására alkalmas - informatikai jelsorozat, melyet a szolgáltatók a látogatók számítógépére helyeznek el. Fontos tudni, hogy az ilyen jelsorozat önmagában semmilyen módon nem képes a látogatót azonosítani, csak a látogató gépének felismerésére alkalmas. Név, e-mail cím vagy bármilyen más személyes információ megadása nem szükséges, hiszen az ilyen megoldások alkalmazásakor a látogatótól a szolgáltató nem is kér adatot, az adatcsere voltaképpen gépek között történik meg. Az internet világában a személyhez kötődő információkat, a testreszabott kiszolgálást csak akkor lehet biztosítani, ha a szolgáltatók egyedileg azonosítani tudják ügyfeleik szokásait, igényeit. Az anonim azonosítók személyes adatbázissal nem kerülnek összekapcsolásra. A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás