Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szokásos vasárnapi kormányülés kezdetén arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy ne ismerjék el az új palesztin Hamász-Fatah egységkormányt.
„Felszólítom a nemzetközi közösség minden felelős elemét, hogy ne siessen a palesztin kormány elismerésével, amelynek része a Hamász, és amely a Hamászon nyugszik” – áll a hivatalos közleményben.
„A Hamász egy terrorista szervezet, amely Izrael elpusztítására hív fel, s amelyet a nemzetközi közösség nem vehet sorai közé. Ez nem a békét, hanem a terrorizmust erősíti” – folytatódik a felhívás.
A Netanjahu szavai nyomán megszólaló Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint viszont alaptalanok az izraeli félelmek. Abbász azt mondta, hogy a megbékélés kormánya teljes egészében a politika világán kívüli technokrata szakemberekből fog állni, s a kormány elismeri Izraelt és elutasítja az erőszakot.
A várhatóan hétfőn felálló új palesztin egységkormány a rivális Fatah és Hamász mozgalom hétéves viszályának vet véget. A miniszterek nem lesznek sem a Fatah, sem a Hamász tagjai – ugyanakkor az  iszlámista Hamász is támogatja majd a kabinet működését, s ez aggodalommal tölti el az izraelieket.
Izrael a Fatah és a Hamász kibékülése után politikai és gazdasági büntető intézkedéseket hozott a Palesztin Hatósággal szemben, s továbbiakat is kilátásba helyezett.

magyartudat.com

2 thoughts on “Az izraeli miniszterelnök felszólította a nemzetközi közösséget”

  1. A Hamászt az izraeli miniszterelnök amolyan kákára kötözött csomóként használja. Így soha nem lesz megállapodás, nem hogy béke. De nem is ez cél…

  2. A “nemzetközi” közösséget nem kell felszólítani. A “nemzetközi” közösség önként és dalolva. Ugyanis a “nemzetközi” közösség pusztán egyazon nemzet országok közötti kapcsolati hálózata.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük