Bajnai Gordon útja az Új Nemzedék Csoporttól a A Bilderberg-Csoportig.
(egy meglehetősen kívülről irányított karrier története)

2012 október 23-án, a MILLA által szervezett Erzsébet-híd előtti tüntetésen látszólag új politikai karrier építésébe kezdett Bajnai Gordon, baloldali civil összefogás szende visszafogott vezetőjének álarcában próbált egyet fordítani az arculaton.

….Bajnai Gordon az 1980-as évek végén alapítóként részt vett az Új Nemzedék Mozgalom nevű ifjúsági szervezetben, amelyet Gyurcsány Ferenc hívott életre.

Bajnai (mint oly sokan abból az „új nemzedékből”), külgazdasági, pénzügyi irányba fordította a szekérrudat, és elhelyezkedett előbb a Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft-nél, majd az Eurocorp Nemzetközi Pénzügyi Rt.-nél, ahol teljesen véletlenül, munkatársa lett barátjának, és szervezőtársának, a későbbi szemkilövetőnek: Gyurcsány Ferencnek.

2000-ben néhány évre megszakadt a munkakapcsolatuk, mivel Bajnai a Simor András által vezetett CA IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója, majd vezérigazgató-helyettese lett.

2000 és 2005 decembere között a Wallis Rt. cégcsoport vezérigazgatójaként dolgozott, feladata a cég átszervezése, és a befektetések kezelése volt. Ebben az időben a Wallis Rt.-hez tartozott több stratégiai jelentőségű cég, mint a Graboplast, a Rába, az Elender Rt., az Index.hu, a Wallis Ingatlan, a Wallis Autó Holding, a Danubius Rádió, a Café Reklám csoport, valamint az a Hajdú-Bét Rt. is, amely a magyar baromfifeldolgozás fellegvárának számított.

Akkor most a Hajdú-Bét ügyről:

Előzmények: 1998-ban a Hajdú-Bét 6 milliárd forintos veszteséggel zárt, 1999 első felében 18 milliárdos árbevétel mellett veszteséges volt, ám 2000. márciusában, a rendkívüli közgyűlésén mégis az volt a kérdés, hogy melyik tulajdonos vásárolja ki a másikat.

Egy évvel később a szintén tulajdonos OTP közzétette, hogy a 25 milliárd forintos hitelállományt felhalmozott Hajdú-Bét saját tőkéje nő, megkezdődött a cég kilábalása az adósságcsapdából. (addigra a Hajdú-Bét részvényeinek 48,3 százalékát birtokolta az OTP, több mint 50 százalékát pedig már a Wallis Rt.)

Ekkor jött a Bajnai korszak!

A cég 2000-ben már 3,3 milliárdos mérleg szerinti eredményt ért el. 2002. májusában az OTP Bank Rt. eladta a Hajdú-Bétben lévő tulajdonrészét a Wallis Rt.-nek, a társaság így 95 százalékban a Wallis Rt. tulajdonába került. A Hajdú-Bét kapcsán a Wallis igazgatósága közölte, hogy a cégcsoporton belül a baromfifeldolgozó az egyik legfontosabb hosszú távú befektetés, ami nyereséget termel.

2003. márciusában ennek ellenére többen nem jutottak hozzá a Hajdú-Bétnek leadott több ezer szárnyas árához. A Hajdú-Bét fizetni fog, reagált a panaszra a feldolgozó vezetője hozzátéve, hogy nem fenyegeti csőd a céget. Fél évvel később novemberben Bajnai Gordon, a Wallis vezérigazgatója mégis azt mondta, hogy a Hajdú-Bétnek kifizetési nehézségeik vannak.

December 12-én az Rt. fizetésképtelenségét állapította meg a megyei bíróság és elrendelte a Hajdú-Bét felszámolását. A kormány kölcsönt ajánlott a termelőknek, miután Szanyi Tibor államtitkár bejelentette, hogy az Apeh zárolta az Rt. számláit, majd januárban a Hajdú-Bét önfelszámolást kért maga ellen, a Wallis pedig kivonult az élelmiszer-feldolgozó iparból.

A jelzálogként felajánlott ingatlanok a cég hiteleit felmondó bankhoz kerültek, így a több milliárd forintnyi vagyon kikerült a felszámolás hatóköréből. (Kérdés: mely bankok hiteleztek, és foglalták le a Hajdú-Bét vagyonát, és volt-e ezeknek a bankoknak üzleti kapcsolata a Wallis Rt-vel?)

Az ügy kivizsgálását mind a mai napig követelik a Hajdú-Bét károsultjai, azzal az indokkal, hogy a Hajdú-Bét amely egykor Magyarország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója volt, a mai napig öt és fél milliárd forinttal tartozik a beszállító gazdáknak, akik nagy része nem tudta fizetni a banki hiteleket.

Több libatartó kilátástalan helyzetében öngyilkosságot követett el. Sokan azért, hogy kifizessék a tartáshoz felhasznált takarmányt, hitelt vettek fel, és mára már házukat, földjüket is el kellett adniuk. Több ezer vidéki család került drámai helyzetbe amiatt, hogy nem fizette ki őket a Bajnai Gordon által vezetett Hajdú-Bét Rt.

A cég által felhalmozott 5,5 milliárd forint tartozást a gazdák valószínűleg már nem is fogják viszontlátni, mivel véleményük szerint Bajnai Gordon jogszerűtlen módon még a felszámolási eljárás megkezdése előtt kimentette a cég vagyonát.

A termelők vádjai szerint a céget nem fejlesztették, csak a pénzt, a vagyont menekítették ki belőle, ezért történt az, ami történt.

Bajnai Gordon kijelentette, nem érzi felelősnek magát a csődbe ment libatenyésztők sorsáért, és rossznak tartja, hogy emberek egyéni tragédiáit mások megpróbálják felhasználni, olyan feszültséget kelteni ezzel, amely árt az országnak, (?)

2004 elején Karsai József szocialista országgyűlési képviselő egy fórumon arról beszélt, hogy szerinte személyi felelősség állapítható meg. Karsai József az egyeztetés hiányával vádolta meg az MSZP vezetését és lopással Bajnai Gordont, illetve kritikát fogalmazott meg a kormánybiztosnak a Hajdú-Bét eladásakor betöltött szerepével kapcsolatban, nem vett részt a frakcióülésen.

Bajnai Gordon kérte az MSZP frakciót, szervezzenek számára egy találkozót Karsai Józseffel. Néhány nappal később Karsai, (miután találkozott Bajnai Gordonnal) közleményben tudatta, hogy Bajnait nem terheli személyes felelősség, mivel a Hajdú-Bét felszámolásából semmiféle anyagi előnye nem származott. (?)

Természetesen a megindított perekben bíróság a Wallis Rt-nek adott igazat. 2006-ban Bajnait, a kormányzati munkába régi szervezőtársa, Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök hívta meg.

Felkérésére először fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett, majd Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) élén váltotta Lamperth Mónikát. 2008. májusától a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetését vette át, ezt követően 2009. április 16-án Miniszterelnök lett.

Most térjünk rá a jelenre: (volt ez 2012 október 24-én T.J.)

Az ekképpen független és civil Bajnai Gordon, nem csak hogy ezer szállal kötődik ahhoz a gazdasági és politikai elithez, amely 1989 óta rohamtempóban fosztotta ki, és tette tönkre a magyar gazdaságot, hanem maga is tevőlegesen részt vett abban a minősíthetetlen politikai kurzusban, amely 2006-tól még mélyebbre taszította az országot.

Bűnösök közt cinkos, aki néma. Jogosan vetődik fel a kérdés: Ha tudta, hogy Gyurcsány barátja politikai ámokfutó, akkor miért nem szakított meg vele minden kapcsolatot, miért nem szervezett a nemzet érdekében egy tüntetést akkor – mondjuk – az Erzsébet hídhoz?

Tisztán látható, hogy a tényleges döntéshozási folyamatokból kiszorulni látszó egykori „Új Nemzedék” amely levezényelte a globális piaci átalakítást, a nemzeti gazdaságpolitika kárára, amely lenyomta a torkunkon a multikat, az uzsorahiteles bankokat, amely szétverte a hazai piacokat, de kiépítette a nemzetközi piacokat szolgáló médiarendszereket, az próbál ismét pozíciókat szerezni, bújtatva próbálja rehabilitálni a gyurcsányi politikát.

Ehhez jön még jön a kötelező dekoráció, mint a minden irányba rendszeresen behódoló álszakszervezetek álmozgalma, és a nemzeti érzésektől hidegrázást kapó médiaellenállók segítségével csatasorba tévézett, rádiózott és közösségioldalazott tízezrek, akik jobbára valós problémákból csak a politikai jelszavakon keresztül értesülnek.

Létre jött tehát a Lúd-Milla koalíció, találkozunk velük legközelebb többnapos nemzeti ünnepeinken. Remélem, jószándékú üzenetük eljut hozzájuk:

Nem jelszavakra, célorientált összeborulásokra, valós cselekedet nélküli ökölrázásra van szüksége az országnak, hanem valódi rendszerváltásra.

Olyan megtisztulásra, amely egyformán az 1989 előtti, és az 1989 utáni baloldali elit elszámoltatásával, számonkérésével és felelősségre vonásával kell, hogy járjon, mert addig nem tud az ország kikászálódni a szakadékból, ameddig nem tisztázódnak a felelősségi viszonyok, a közösségi értékek, érdekek, ameddig bizonytalan a kibontakozás iránya, addig nem tud kialakulni egy új közösségi identitástudat.

Ameddig egyazon érdekcsoportok egymást váltó képviselői vezetik cikkcakkban a magyar lakosságot, és ameddig a lakosság skizofréniáját ezzel tudják tartani kifosztói, addig esélyünk sincs.

Vezért akarnak és vezéreszmét, hiszen sokan azt sem tudják, hogy éppen mi történik körülöttük, merre tart az ország. Nemzetben gondolkodó, jószándékú polgárok százezrei vannak mély, vallásos bódulatban, miközben együtt csúsznak bele abba a bizonyos szakadékba, a pártpolitika túloldalán megoldást kereső, vélt ellenlábasaikkal.

Pedig most tiszta észre, fiatalos lendületre, gyorsan és hatékonyan gondolkodó magyarokra van szükség, mert a kihívások rendkívüliek. Zajlik az a bizonyos harmadik világégés, de nem a csatatereken vassal, hanem technikai és pszichikai arzenállal a tradicionális közösségek, és az egyes emberek tudata ellen, ahogy azt Orwell annak idején megjósolta.

T.J.

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük