Ha még nem láttad

Egy 42 éves szlovák állampolgárt, Rudolf Fiant gyanúsítja a cseh rendőrség a 26 ember halálát okozó metilalkohol-ügyben. Senkit sem akart megölni, csak gyorsan volt szüksége sok pénzre.A férfi az utóbbi években Csehországban, Karvinában élt. Szlovákiában utoljára Malacka mellett, az erdőháti katonai körzetben volt állandó lakhelye – tudta meg a Sme. A napilap szerint ott a katonai erdők korábbi alkalmazottai laktak, Fianra azonban senki sem emlékszik.Szlovákiában sosem folyt ellene eljárás, sértettként sem szerepelt. Nincs tulajdonában ingatlan, és a kereskedelmi nyilvántartásban sem bukkan fel a neve.
A rendőrség szerint elvált. Csehországban egy italokkal kereskedő cége volt, ezen kívül egy autókozmetikával foglalkozó vállalatnál is dolgozott.
Hasonlóan tiszta a másik, cseh származású vádlott, Tomáš Křepela múltja. Korábbi munkaadója, és szomszédai is barátságos, gyerekszerető embernek írták le.
Fian és Křepela nem voltak maffiózók, csak olyan dologba fogtak bele, ami meghaladta a képességüket – mondta a sajtónak egy cseh rendőr, aki jól ismeri az ügyet. Elmondása szerint mindkét férfinak komoly adósságai voltak, jelzálogkölcsönt fizettek, s csak pénzre volt szükségük.

„A gyanúsított Fiannak azonnal és sürgősen pénzre volt szüksége, hát támadt egy ilyen ötlete, hogy kipróbálja ezt” – mondta a Mladá Fronta Dnes lapnak a rendőr.
A két gyanúsított a szélvédőmosó folyadék komponenseként használt metilalkoholt kevert a fogyasztóknak szánt alkoholba. Mindketten értettek a szeszhez, és tudták, hogy a metilalkohol halálos méreg.
A Sme úgy tudja: bár Fian Křepela beosztottja volt az autókozmetikával foglalkozó cégben, ő vezette a metilalkohol-üzletet. A szlovák gyanúsított együttműködik a rendőrséggel, ám nagyon rossz lelkiállapotban van. Křepela nem hajlandó vallomást tenni.
Mindkét férfi úgy nyilatkozott, senkit sem akartak megölni. Állítólag azzal számoltak, hogy az etilalkohol semlegesíti a metanolt. 20 éves börtönbüntetést is kaphatnak, ha bűnük beigazolódik. A lap szerint Křepela felesége továbbra is félreértésnek véli az ügyet, szerinte az egészre lesz magyarázat.
A cseh hatóságok alkoholtilalmat rendeltek el a sok halálos áldozatot követelő metilalkohol-mérgezés miatt, jelenleg fontolgatják, hogy megengedik az újonnan gyártott, és új zárjegyekkel rendelkező alkohol árusítását.

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük