Az Erdély keleti határán fekvő Gyimesbükkön szombaton szobrot állítottak Vitéz Sebő Ödön főhadnagynak, Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész édesapjának, aki 1944 őszén csapatával három hétig feltartóztatta a benyomuló szovjet erőket.

A Hargita népe című napilap hétfői számában közölt beszámoló szerint a gyimesbükki Deáky panzió kéthektáros területén felállított bronz mellszobor, Csák Attila pátyi szobrászművész alkotása kizárólag magánadományokból készült el.
A szoboravatón Soltész Gyula, a vitézi rend főszéktartója beszélt Sebő Ödön és csapata ellenállásáról. Elmondta, hogy az kétszázezer német és magyar katona visszavonulására teremtett lehetőséget.

Gyimesi harcok - (Fotó: Gyimesszállás)
Gyimesi harcok – (Fotó: Gyimesszállás)

A Székelyhon című portál közlése szerint Sebő Ferenc a szoboravatón felidézte, édesapját élete utolsó éveiben tudta rávenni, hogy megírja háborús visszaemlékezéseit. Az ezekből készült A halálraítélt zászlóalj (Gyimesi-szoros, 1944) című könyvet azért is fontosnak tartotta, mert – mint elmondta – a gyimesi harcokról kevés dokumentum maradt fenn.
Sebő Ferenc háláját fejezte ki azért, hogy a gyimesiek ápolják édesapja emlékét.

 

Címlapfotó: Vitéz Sebő Ödön főhadnagy szobránál fia, Sebő Ferenc (Fotó:Székelyhon)

(MTI)

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük