Felvidék – tüntetések több városban :„Visszavesszük az országunkat”

Felvidék – tüntetések több városban :„Visszavesszük az országunkat”

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozsony, Kassa, Poprád, Eperjes, Besztercebánya – a városokban az a közös, hogy mindegyikben több százan tüntettek az ország állapota ellen a bársonyos forradalom évfordulója alkalmából. Visszaveszik az országot.

A demonstrációk állítólag mind spontán, bejelentés nélkül alakultak ki, de azokhoz a legtöbb esetben nagy valószínűséggel a Szlovák Testvériségnek volt köze, egy, a Facebookon és belső fórumokon huzamosabb ideje szerveződő akcióról van szó. A legnagyobb tüntetést – „Visszavesszük az országunkat” cím alatt – Pozsonyban, a Szabadság téren tartották.

Az akción több száz, jobbára fiatal demonstráló gyűlt össze, köztük a becslések szerint meglehetősen nagy arányban voltak jelen a szélsőjobboldali párt szimpatizánsai is. A tüntetők később az elnöki palotát, majd a Szlovák Rádió épületét is útba ejtették. Konfliktusok nem alakultak ki a rendőrséggel a nap folyamán, viszont maga a tüntetés nem volt bejelentve – ezt a városi elöljárók is megerősítették.

A tiltakozók elsősorban a politikai rendszer ellen tüntettek, követelték a parlament feloszlatását, az „embertelen” reformok leállítását, az ország önállóságának visszaállítását. Fellépett a demonstráción többek között az a Marián Mišún is, akit korábban az uniós zászló elégetése miatt vontak felelősségre.

Nem csak Pozsonyban tüntettek

A demonstrációk nem kerültek el más városokat sem, többek között Besztercebányán, Kassán, Eperjesen, vagy éppen Poprádon is tüntettek, hasonló jelszavakat skandálva – az államfő, a kormány, vagy éppen a parlament távozását követelve. Több követelés mellett elhangzott az is, hogy a tiltakozók teret akarnak kapni a médiában, ellenkező esetben november 22-én blokád alá vehetik az intézményeket. Az akcióknak minden városban több száz résztvevője volt.

SITA/bumm.sk/magyartudat.com

Főoldal Külföld