Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter amerikai szenátorokkal egyeztetett szerdán Washingtonban annak érdekében, hogy enyhítsék a feszültséget, amely a G7-es országcsoport múlt heti kanadai csúcsértekezletén alakult ki Kanada és az Egyesült Államok között.

A kanadai diplomácia vezetője zárt ajtók mögött tárgyalt az amerikai szenátus külügyi bizottságának republikánus és demokrata párti tagjaival.
Donald Trump elnök a múlt hét végén Kanadában megtartott csúcsértekezleten Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt “tisztességtelennek” és “gyengének” nevezte, miután álláspontja szerint a kétoldalú tárgyalásokon a kormányfő megegyezésre hajlott a vámtarifák ügyében, majd a sajtótájékoztatón egészen másként nyilatkozott, “sértőnek” minősítette a védővámokat.
A vasárnap délelőtti amerikai televíziós vitaműsorokban mind Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója, mind Peter Navarro kereskedelmi tanácsadó élesen bírálta a kanadai miniszterelnököt.

Kudlow szerint Trudeau hátba támadta Donald Trumpot, Navarro pedig azt mondta, hogy a kanadai politikusnak “külön helye van a pokolban”. Navarro később bocsánatot kért szavaiért.
A szerdai tárgyalások után Chrystia Freeland hangsúlyozta: Kanada nagyra becsüli az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatait. De hozzátette: ezzel együtt is, “abszurdnak” tartja, hogy a védővámok kivetését az amerikai kormány nemzetbiztonsági okokkal indokolta. “Azt hiszem, az amerikaiak is tisztában vannak azzal, hogy a kanadai acél és alumínium behozatala nem jelent nemzetbiztonsági fenyegetést az Egyesült Államokra” – fogalmazott a kanadai diplomácia irányítója. Leszögezte, hogy ez ellentétes a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival is, s ezért panaszt is tettek.
Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke kifejtette: a megbeszéléseken a szenátorok aggodalmukat hangoztatták amiatt, hogy az elnök nemzetbiztonsági okokra hivatkozva vet ki vámtarifákat.

Bob Menendez, New Jersey demokrata párti szenátora pedig közölte Freeland miniszter asszonnyal, hogy a demokrata párti politikusok számára “különösen kedves” a Kanadához fűződő viszony, és “felfogásuk teljességgel különbözik Trump elnökétől”.

 

2 thoughts on “Feszültség Kanada és az Egyesült Államok között”

 1. Valami nem stimmel, a valódi hír:
  USA, Kanada és Mexikó együtt rendezi meg a focivbt

  Kanada eltörölte a vízumkényszert tőlünk,
  azóta a romák oda vándorolnak ki az itthoni rasszizmus elöl, már aki erre képes fizikailag.
  Kérelmeik 70 százalékát pozitívan bírálja el Kanada,
  a magyar kormány nagy bánatára, hiszen így tovább
  nő itthon a munkaerő hiány a kivándorlási hullám miatt.
  Érdekes, hogy egy cigány származású miniszterelnök okozza az egész ország kálváriáját 🙂

  USA -ba pedig hamisítják a “honosítási igazolványokat”, amiket eredetileg a szavazatukért
  cserébe kaptak a határonkívüliek, akik így szintén
  tudnak menekülni nyugatra, hiszen ezzel hirtelen EU tagok lettek.

  “migránycs az egész világ” 🙂 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük