A Kaliforniai Egyetem egyik professzora, Sean Malloy mutatta be a közelmúltban ezelőtt azt a 10, korábban publikálatlan fényképet, amelyek nem sokkal a hirosimai atomtámadás után készülhettek : a Magyar Tudat Nemzeti Hírportál ebből  hetet tesz közzé.

A képeket, amelyeket egy ismeretlen japán fotós készített, 1945-ben találta meg a várostól nem messze, egy barlangban Robert L. Capp, amerikai katona. A megszálló csapatokkal érkező férfi a kidolgozatlan filmtekercsek között bukkant a – korábban ismertetett és bemutatott képekkel ellentétben – sokkoló fényképekre: ezeken ugyanis a támadásban meghalt emberek is láthatók.

A képeket Capp 1998-ban adta a Hoover Archívumnak azzal a megkötéssel, hogy 10 évig, azaz 2008 – ig nem publikálhatják. A képek közléséhez azt is kikötötte, hogy csatolják: ha bárkinek tudomása van az eredeti fotós kilétéről, azt jelezze feléjük.

Az Egyesült Államok 1945. augusztus 6-án dobott atombombát Hirosimára, aminek következtében legalább 140 ezer ember vesztette életét. A három nappal később Nagaszakira ledobott másik atombomba a helyi vezetők szerint 74 ezer ember életét ontotta ki. Japán augusztus 15-én feltételek nélkül megadta magát. A magas sugárterhelés miatt az atomtámadások túlélői közül sokan később súlyos betegségekben, köztük rákban szenvedtek.

Nemrég az is kiderült, hogy bár az amerikai tábornokok a bevetést katonailag szükségtelennek ítélték, a politikai vezetés presztízskérdést kreált az atombombából: az ellenfelek lenyűgözése fontosabbnak bizonyult. Az amerikai vezetés ezzel is a szovjet expanziós törekvéseket akarta megakadályozni.

Fotók :  Hoover Archívum

Magyar Tudat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük