Kijev és a Nyugat hörög.
Francia parlamenti képviselők egy csoportja e heti moszkvai látogatásuk után kíván a Krímbe utazni, ahol ellátogatnának Jaltába, Szimferopolba és Szevasztopolba, továbbá tárgyalásokat folytatnának a helyi vezetőkkel.
A mintegy tíz főből álló delegációt a francia Nemzetgyűlés külügyi bizottságának tagja, Thierry Mariani vezeti. A politikus a Twitteren közölte, hogy a delegáció oroszországi látogatásáról előzetesen egyeztettek Laurent Fabius külügyminiszterrel, aki teljes mértékben ellenezte azt. Mariani azonban megjegyezte, hogy a parlamenti képviselők szabadon dönthetik el, hogy hova utaznak, és dacára a miniszter ellenkezésének, ők ellátogatnak Oroszországba. A delegáció szinte összes tagja a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobboldali ellenzéki párt tagja. A Nemzetgyűlés elnöke, Claude Bartolone egyébként már jó előre leszögezte: a képviselők nem beszélhetnek majd a parlament nevében.

Thierry Mariani
Thierry Mariani

Az ukrán külügyminisztérium szerdán felelőtlen lépésnek nevezve tiltakozott az ellen, hogy a francia parlament egy képviselői csoportja látogatást tervez az Oroszország által Ukrajnától elszakított Krím félszigetre.

A francia képviselők utazása a Krímbe felelőtlen lépés, tiszteletlenség Ukrajna törvényeivel és Franciaországnak, illetve az Európai Uniónak azon politikájával szemben, amely a Krím törvénytelen megszállásának el nem ismeréséről szól” – írta Twitter-üzenetben Olekszij Makejev, az ukrán külügyi tárca politikai és kommunikációs osztályának vezetője.
A tisztviselő hangsúlyozta, hogy a tervezett útnak következményei lesznek: Ukrajna megtilthatja a beutazást a francia képviselők számára.
A BBC jelentése szerint Berlin álláspontja szintén az, hogy a francia küldöttség krími látogatása a nemzetközi jog megsértésének tekinthető.

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük