Gersli (árpagyöngy) rizs helyett

 

 

A népi mondás szerint a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. De mit tehet a háziasszony, ha a napi munka mellett főzésre nem marad elég energiája? A gersli végszükség esetén önmagában, egytál ételként is megállja a helyét az asztalon. Amíg pedig csendben puhul a fedő alatt, ráérünk párunkkal meghitt beszélgetéseket folytatni…

A Tibetből származó gabona nyomelemekben igen gazdag (kálium, kalcium, magnézium, foszfor), a szív és az agy működését serkenti, megnyugtatja az idegrendszert és vizelethajtó hatása is van.

Sajnos egyelőre nem tartozik hétköznapi ételeink közé, pedig köretként elkészítése semmiben nem különbözik a rizs felhasználásától. Nagyon lassú tűzön, keverés nélkül kb. fél óra alatt puhára fő, csak a víz mennyiségére kell ügyelni (a lábasban lévő árpagyöngy felett egy ujjnyi víznek kell lenni). Érdemes Vegetával ízesíteni só helyett, így kellemesebb ízhatást érhetünk el.

A gersli nem csak köretnek használható. Töltött káposztában, székelykáposztában, főzelékekben, és más híg ételekben a felesleges vizet magába szívja, mindemellett kellemes konzisztenciát biztosít.

Érdemes gyakran fogyasztani, jó étvágyat!

magyartudat.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük