Gersli (árpagyöngy) rizs helyett

 

 

A népi mondás szerint a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. De mit tehet a háziasszony, ha a napi munka mellett főzésre nem marad elég energiája? A gersli végszükség esetén önmagában, egytál ételként is megállja a helyét az asztalon. Amíg pedig csendben puhul a fedő alatt, ráérünk párunkkal meghitt beszélgetéseket folytatni…

A Tibetből származó gabona nyomelemekben igen gazdag (kálium, kalcium, magnézium, foszfor), a szív és az agy működését serkenti, megnyugtatja az idegrendszert és vizelethajtó hatása is van.

Sajnos egyelőre nem tartozik hétköznapi ételeink közé, pedig köretként elkészítése semmiben nem különbözik a rizs felhasználásától. Nagyon lassú tűzön, keverés nélkül kb. fél óra alatt puhára fő, csak a víz mennyiségére kell ügyelni (a lábasban lévő árpagyöngy felett egy ujjnyi víznek kell lenni). Érdemes Vegetával ízesíteni só helyett, így kellemesebb ízhatást érhetünk el.

A gersli nem csak köretnek használható. Töltött káposztában, székelykáposztában, főzelékekben, és más híg ételekben a felesleges vizet magába szívja, mindemellett kellemes konzisztenciát biztosít.

Érdemes gyakran fogyasztani, jó étvágyat!

magyartudat.hu

Previous post 8. Nemzeti Feltámadási Menet Győr május 19. szombat, 19 óra Bazilika
Next post KERTÉSZKEDÉS JÚNIUSBAN

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük