Nincs kizárva, hogy hamarosan tömegesen érdeklődnek majd a turisták egy balatonlellei ház iránt. Ennek oka pedig, hogy a villának a múlt század húszas éveiben jeles személyiség volt a lakója.
1920 áprilisában örökre távozik hazájából Anton Ivanovics Gyenyikin tábornok, aki az oroszországi polgárháborúban a bolsevikokkal szembenálló fehérek egyik vezetője volt. Vándorévek következnek, kísérletek arra, hogy második hazára találjon Angliában, Belgiumban. Bármilyen sikeres is volt katonai karrierje, az emigrációban ez nem biztosíthatott számára gondtalan életet.A húszas években Budapesten olcsóbb volt a megélhetés, mint bármelyik más, az emigránsok által kedvelt központban. De Gyenyikinék nem maradtak sokáig a magyar fővárosban – mondja Oleg Volovik, az Orosznyelvű Írók Nemzetközi Szövetségének elnöke, aki Gyenyikin magyar lakhelyének felkutatását kezdeményezte és szervezte.- Egy ideig Sopronban, majd Budapesten laktak. Gyenyikin azonban nem szívesen tartotta a kapcsolatot honfitársaival, nem akart részt venni az emigránsok körében oly gyakori viharos vitákban. Magányra vágyott, olyan helyet keresett, ahol emlékirataival foglalkozhatott, ahol irodalmi munkásságnak szentelhette idejét.

1925-ben hagyta el a tábornok Magyarországot. A későbbiekben elvesztek balatonlellei tartózkodásának nyomai. Így, amikor megindult a kutatás, három ház is szóba jött. A történelmi anyagok és a helyi lakosok fennmaradt visszaemlékezései tanulmányozásának eredményeként végül is sikerült egyértelműen meghatározni, hol is volt Gyenyikinék magyarországi menedéke.

Ez közel 200 négyzetméter területű magánház, nagy, gondozott kerttel. A bejáratnál két hatalmas platán fogadja az érkezőket, akár annak idején Anton Gyenyikint. Íme, a történelem máig élő szemtanúi!

A magyar tenger partján  levő településen fejezte be polgárháborús emlékiratait az emigrációba kényszerült katonai vezető. Hamarosan emléktáblát avatnak a házon, megörökítve egykori jeles lakója nevét. Nem okoz-e ez visszatetszést a helyi lakosok körében? Hiszen Gyenyikin tevékenységének sokáig felemás az értékelése. Oleg Volovik szerint ettől nem kell tartani.

Ilyen hangulatot nem tapasztaltam. Sőt, az a vélemény, hogy Gyenyikin felvette a harcot a kommunizmussal, így inkább pozitív a fogadtatása. Az orosz – magyar kapcsolatok története meglehetősen bonyolult. De mindig lehet találni olyan példákat, amelyek alapot adnak a kapcsolatok továbbfejlesztésére. Anton Gyenyikin magyarországi tartózkodása ilyen példa lehet.

hungarian.ruvr.ru/magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük