Hadrendbe állt az első Jaszeny osztályú, negyedik generációs orosz atom-tengeralattjáró az észak-oroszországi Szeverodvinszkben.
uj-orosz-tengeralattjaroA K-560-as többfunkciós, nukleáris meghajtású hajó a világ legcsendesebb tengeralattjárója.
Fedélzetén 90 fős személyzet van. Csendes üzemmódban, víz alatt 52 kilométeres óránkénti sebességre képes.
A támadó tengeralattjárón 24 darab korszerű Oniksz és Kalibr cirkálórakétát helyeznek el és nyolc torpedót képes egyszerre útnak indítani.
Nemcsak hadihajók és tengeralattjárók, hanem szárazföldi célpontok ellen is bevethető.
A Szeverodvinszkről elnevezett atom-tengeralattjárót 1993 decemberében kezdték építeni a Szevmas nevű hadiüzemben és 2010 júniusában bocsátották vízre. Azt követően közel 250 napot töltött próbaüzemen a tengerben.
Viktor Csirkov, az orosz haditengerészet főparancsnoka az atom-tengeralattjáró ünnepélyes hadrendbe állítása alkalmából elmondta, hogy a jövőben robotizált berendezésekkel kívánják növelni az ilyen fegyverzetek harci képességét.
A robotok a célpontok felderítését segítik és a tengeralattjárók rejtőzködését tökéletesítik.
Az RBK orosz hírügynökség közlése szerint 2020-ig nyolc Jaszeny osztályú atom-tengeralattjárót építenek Oroszországban az ország haditengerészete számára.
Csirkov tengernagy az ünnepségen kijelentette: “megköveteljük az ipartól, hogy megállás nélkül, amint befejeződik az előző tengeralattjáró-generáció tervezése, lásson hozzá a következő generáció tervezéséhez.”, írja a TopWar orosz katonai portál.
uj-orosz-tengeralattjaro2
magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük