Nem volt sem alaptalan, sem jogtalan az Őszi szántás elnevezésű akció – közölte a kajászói gazdatanács kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a “jogtalanság vádja nem a kajászói gazdákat illeti, hanem azokat, akik a jogtalanságot nem akarják észrevenni és feltárni”, az akcióval végképp nem bűncselekmény elkövetése volt a céljuk, és minden szempontból jóhiszeműen jártak el.
Vasárnap helyi gazdák az Őszi szántás elnevezésű akció keretében művelni kezdték az állami földbérleti pályázat keretében más által elnyert terület egy részét a Fejér megyei Kajászón, szerintük ugyanis Kiss Árpád kápolnásnyéki lakos a jogszabályokban előírtnál nagyobb aranykorona értékű állami földhöz jutott húsz évre.


A kormány hétfőn közölte, politikai indítékúnak, a jogállamiság normáival ellentétesnek és megtévesztő szándékúnak tartja a kajászói gazdák akcióját. A BM közleményében azt írta: a rendőrség jelenleg a tényállási elemeket gyűjti össze és értékeli.
A gazdatanács keddi közleményében az olvasható, hogy a kezdeményezés “nagyon is közéleti, tehát politikai – de nem pártpolitikai – indíték a törvényesség helyreállításának szándéka”. Hozzátették: a csaknem egy hónapos hallgatásukkal az illetékesek látszólag tudomásul vették az október 17-i földfoglalást, nem intézkedtek, és akkor sem tettek semmit, amikor a földet szabálytalanul nyerte el a “kápolnásnyéki nádarató, tetőfedő vállalkozó”.
A közleményt azzal zárták, hogy elvárják, ha az ominózus földbérlés – amelyet többször megvizsgáltak – szabálytalansága beigazolódik, akkor a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) vezetője és a “törvényességi felügyeletet gyakorló miniszter” vállalja a “közjogi és a közhivatali” felelősséget.
A kormány szerint jogellenes volt, a Jobbik és az LMP viszont támogatja a kajászói gazdák vasárnapi akcióját, amelynek során “visszafoglalták” az állami földbérleti pályázat keretében más által elnyert terület egy részét. Az ügyben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) feljelentéseket tett, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pedig vizsgálatot folytat.

 

MTI/magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük