Ha még nem láttad

 

 

 

 

 

 

 

 

Egészséges felnőtt embernek kb. 1,5-2 l folyadék fogyasztására van szüksége naponta. A szervezet víztartalma a korral előre haladva egyre csökken. A kiszáradásra leginkább a gyerekek és az idősek érzékenyek.

A víz a szerepe a szervezet működésében – vérkeringés, vér összetétele
– vérnyomás
– sav-bázis egyensúly
– ozmotikus nyomás
– a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok oldása

A folyadékfelvétel és -leadás az egészséges szervezetben egyensúlyban van. Az egyensúlyi állapotot számos tényező befolyásolja, mint például nehéz fizikai megterhelés, sporttevékenység, izzadás (napozás, szauna), éghajlat, külső hőmérséklet, és bizonyos állapotok (láz, hasmenés, hányás). A napi folyadékszükséglet biztosítására a legalkalmasabb a víz, ásványvíz, tea, gyümölcs- és zöldséglevek, tej, tejes italok.

A nyári nagy melegben különösen nagy figyelmet kell szentelni a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására. A fokozott izzadással járó nyári elfoglaltságok, pl. napozás, kirándulás, túrázás, megnövelik a szervezet folyadék és ásványi anyag szükségletét.

A csapvízzel csak folyadékot, az ásványvizekkel folyadékot és ásványi anyagokat juttatunk a szervezetünkbe. A gyümölcs- és zöldséglevek, valamint a tej azon kívül, hogy szerepet játszanak a folyadékpótlásban, vitaminokat, energiát, szénhidrátot, valamint a tej esetében fehérjét és zsírt is tartalmaznak.

 

 

Az alkohol, ha halmazállapotát tekintve folyadék is, nem alkalmas folyadékpótlásra! Az alkoholtartalmú italok fogyasztása nyaralás alatt általában intenzívebb, mint a hétköznapi élet során, hiszen ilyenkor mindenki próbál egy kicsit kikapcsolódni, pihenni, és másnap egyébként sem kell menni dolgozni.

Érdemes azonban tudni, hogy az alkohol nemhogy segít a folyadékpótlásban, hanem ennek ellentéteként, folyadékot von el a sejtektől. Többek között ennek a következménye a másnapi fejfájás. Tehát, ha alkoholtartalmú italokat fogyasztunk a megnövekedett folyadékszükséglet biztosításáról is gondoskodni kell. A legjobb módszer erre, ha egy-egy pohár alkoholtartalmú ital közé egy pohár ásványvizet is beiktatunk. Ha valaki mégis másnaposan, fejfájással kelne fel, érdemes az aznapra tervezett napozást kihagynia, és bőséges mennyiségben vizet, ásványvizet innia, hogy a szervezet egyensúlya helyreálljon.

ALTERNATÍV FOLYADÉKBEVITEL


Az italokon kívül vannak olyan ételcsoportok is, amelyek folyadéktartalma jelentős. Ide tartoznak elsősorban a levesek, valamint a főzelékek, mártások. A levesek a magyar táplálkozási szokásokat figyelembe véve fontos szereplői az étkezésnek, sokféle alapanyagból, hidegen, vagy melegen fogyasztva, változatos elkészítési módokkal szerepelnek táplálkozásunkban. Alapanyagtól függően változik az energia- valamint a tápanyagtartalmuk. Nyáron általában a hidegen is fogyasztható gyümölcsleveseket részesítjük előnyben, ami tartalmazhat idényszerű gyümölcsöket, pl. meggy, cseresznye, málna, eper, őszibarack, stb., vagy befőtt, illetve konzerv gyümölcsöket is. Ezek a levesek amellett, hogy segítenek az elvesztett folyadékot pótolni, a nagy melegben még frissítőleg is hatnak.

magyartudat.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük