Hogy kettéválhat-e egy ország? Igen lehetséges. Ukrajna politikailag két régióra oszlott fel. A keleti és a déli részek Viktor Janukovicsért és az orosz szövetségért harcolnak, míg a nyugati részek a kormány lemondását és az elnök menesztését követelik.
Az oroszok részéről a legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha az ország keleti és déli részeit, ahol a népesség többnyire az orosz nyelvet beszéli, Moszkva kapná meg. Ukrajna más régióit, ahol ukránok és más nemzetiségű emberek élnek, „átengednék” úgymond az Uniónak. Természetesen ez akkor következne be, ha Janukovics elnök lemondana, elbukna a tüntetőkkel szemben.
Nem csak az oroszok vannak ilyen véleményen. Ezzel más európai államok is egyet értenének. De vajon mit gondol az ukrán nemzet? Hát ez persze senkit sem érdekel, mert minden ország a saját érdekeit nézi.
Oroszország úgy gondolja, hogy a Kijevi, s most már az országszerte létrejött tüntetésekért az európai országok a felelősek. A forradalmat az oroszok is szeretnék elkerülni, mert az az ő országukra sem vetne jó fényt. Azt pedig, hogy a nyugati erők úgymond „pénzelik” a forradalmat, kifejezetten elítélte.
Oroszország arra kéri Janukovicsot, hogy minél hamarabb vessen véget a forradalomnak Ukrajnában, mert máskülönben Oroszország visszavonja a politikai és anyagi támogatást.

A tüntetések már három hónapja zajlanak az országban. Novemberben kezdődött, amikor Janukovics nem írta alá a társulási egyezményt az Európai Unióval. Inkább Oroszországtól fogadott el segítséget. Ukrajnának 15 millió dollárt ígértek és fél áron vehetik tőlük a földgázt. Ebből a pénzből már 3 milliárd dollárt megkapott Ukrajna, de újabb milliárdokra lenne szüksége. Természetesen az ajánlat addig áll fenn, amíg Janukovics elnök a kezében tudja tartani a rendőrséget.
Az eddigi tüntetések során már 5-en meghaltak és több száz sebesültről van tudomásunk. Amennyiben felmerül a rezsimváltás kérdése, akkor az orosz segítségnek búcsút mondhat Janukovics elnök.

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük