Közleményben ítélte el Corina Creţu, az Európai Parlament szocialista frakciójának alelnöke Tőkés László EP-képviselő azon kezdeményezését, hogy nyilvánítsák 2013-at az autonómia évének a magyar közösség számára Romániában és az egész Kárpát-medencében.

„Tőkés László azon igyekezete, hogy nacionalista demagógiára használja ki a magyar közösség gondjait, semmilyen megoldást nem nyújt a magyar nemzetiségű román állampolgárok valós problémáira, és ellentétes az európai gazdasági és intézményi integrációval” – olvasható a román EP-képviselő közleményé­ben. Szerinte Romániának párbeszédre és szolidaritásra van szüksége. „Sajnálatos, hogy az EP egyik tagja, aki alelnöki tisztséget is betöltött ebben a testületben, nem értette meg: az európai föderalizmusról zajló közvitának semmi köze az etnikai autonómiához, a túlfűtött nacionalizmushoz és a szeparatista törekvésekhez, hanem a gazdasági, szociális és döntéshozói válságra keres megoldást európai szinten” – vélekedett Creţu.

Tőkés László az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel közösen tartott pénteki sajtóértekezletén javasolta azt, hogy legyen 2013 az autonómia éve a magyar nemzeti közösség számára, amelynek során a kezdeményezők a működő európai autonómiák bemutatását, a közösségi önrendelkezés és a föderális államberendezkedés népszerűsítését szolgáló akciókat szerveznének.
Corina Creţu, a Szociál­demokrata Párt alelnöke 1992–1996, illetve 2000–2004 között, Ion Iliescu volt államfő mandátuma idején az elnöki hivatal szóvivője volt, 2007 óta EP-képviselő, jelenleg az EP szocialista frakciójának alelnöke.
3szek.ro/magyartudat.com

2 thoughts on “Kirohanás Tőkés László ellen (Nem tetszik a szocialistáknak az Autonómia Éve)”

 1. Rabszolga lelkek lázadása

  Csend volt, sehol egy kiáltás,
  Inkább öngyilkosság, mint kiállás
  Gyáva népben akadt egyetlen bátor,
  — és menekülni próbált a diktátor!
  Megölte Őt a néma tettel,
  A példát felmutató ember!

  Most ezek a sunyító gyávák
  Az értük kiállót gyalázzák!
  Mert égeti őket nagyon régen
  A rájuk sült gyáva szégyen
  Nem merték a fejük felütni,
  — hát Őt kéne porba lökni!

  Mert az ember, ha lealjasodik,
  Gyűlöli, ki fölé magasodik!
  Nem bír meglenni szégyenével
  Lehúzná a két kezével.
  A ma is félős gyáva,
  Az Ő nagysága megalázza!

  Titkon reméli, kisebb a vétke,
  — és belenézhet a szemébe,
  Ha magához alacsonyítja,
  Ki harcát helyette megvívta,
  Akkor, attól lesz Ő más
  Ha a püspök sem Óriás!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük