Ukrajna 2019-ben elveszítheti a kereskedelmi forgalma 25% -át, mivel Moszkva új szankciókat szabott ki Kijevre, közölte az Ukrajna Nemzeti Tudományos Akadémiájának Gazdasági és Nemzetközi Kapcsolatok Központjának és Energiaprogramjainak igazgatója, Valentin Zemjanszki.

“Úgy gondolom, hogy ez a szankciós lista véget vet az Ukrajna és Oroszország közötti iparági és kereskedelmi kapcsolatoknak, és Oroszország teljes mértékben kiváltja az ottani termékeket, amelyeket korábban Ukrajnából vásárolt,” mondta.

A szakértő megjegyezte, hogy ez elsősorban a fejlett technológiai termékekre vonatkozik.
“Ez az ipari együttműködés logikus vége. Ez történt volna függetlenül attól, hogy Oroszország és Ukrajna között konfliktus történik, vagy nem” – mondta.

Zemjanski becslése szerint Ukrajna a következő évben 1 milliárd dollárt veszít az új korlátozó intézkedések miatt.
“A becslések 500 millió dollártól 1 milliárd dollárig terjednek.
Figyelembe véve, hogy a kereskedelem forgalom ebben az évben mintegy 4 milliárd dollár lesz, az ukrán gazdasága számára jelentős lesz, ha a következő évben 25% -ot veszítünk el” – jegyezte meg a szakértő.

December 29-én Oroszország megtiltotta több mint 50 termékfajta behozatalát Ukrajnából, beleértve a búza, a főzőolaj, a zöldségek, a gyümölcsök, a sör, a bor, a traktorok, a papír, a turbinák, a bútorok és egyéb termékek.
Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök azt mondta, hogy “ez kölcsönös intézkedés az Ukrajna által kiszabott szankciókra adott válaszként.” December 18-án az ukrán kormány 2020-ig meghosszabbította az Oroszországból származó bizonyos árukra vonatkozó embargó-t, írja a TASS.

Fotó: © ITAR-TASS / Maxim Nikitin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük