Lehet biciklizni főútvonalon alkoholfogyasztás után

Szombattól a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van – derül ki a KRESZ-t módosító rendeletből, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A kerékpárosokat ezután nem lehet megbírságolni alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem.A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Viszont ha az illető kerékpáros, és a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, csak a főúton nem ülhetett nyeregbe.
reszegen-fout2A módosítás szerint viszont ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol.
Módosult a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságokról szóló rendelet is.
Ez eddig a nem gépi meghajtású járművek vezetőinél 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál szabta meg a bírságolási határt (amennyiben a kerékpáros tette nem minősült bűncselekménynek). Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forintot fizetett. A mostani módosítás a nem gépi meghajtású járművek sorából törli a kerékpárt.

magyartudat.com

2 thoughts on “Lehet biciklizni főútvonalon alkoholfogyasztás után

  1. Na ez” sikeres” lesz. Lesz annyi baleset, mint égen a csillag ittas biciklisek miatt. Megtisztelő a kormányzat részéről ez a megelőlegezett bizalom, de még korai. Nálunk még sajnos gyerekcipőben jár némelyeknél az önfegyelem. Igy is rengeteg idegbeteg/idióta/ ember van az utakon.

  2. “A mostani módosítás a nem gépi meghajtású járművek sorából törli a kerékpárt.”Ha nem jármű, akkor gyalogosnak számít? Ez életveszélyes, szabadon kerékpározhatnak a járdán,át hajthatnak a zebrán. Rémálom lesz a járdán gyalogosnak lenni és az úttesten autósként közlekedni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük