Koronavírus- Lengyelországban bezárják a temetőket a Mindenszentek körüli napokon

Fotó: Extra Swiecie

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket a Mindenszentek ünnepe körüli napokon – jelentette be pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Szombaton, vasárnap és hétfőn a temetők zárva lesznek – közölte a miniszterelnök.

A döntést azzal indokolta, hogy így kívánják megakadályozni sok ember torlódását a sírkertekben és a tömegközlekedésben.

Lengyelországban a Mindenszentek ünnepén és az ezt követő Halottak napján, valamint későbbi napokban is hagyományosan sokan látogatják a sírokat, még más közép-európai országokhoz képest is többen.

A megemlékezések a rokonok látogatásával is járnak, a közlekedésben ezek a napok a legforgalmasabbakhoz tartoznak az egész évben.    

Morawiecki közölte: a temetők bezárásáról szóló döntést az utolsó pillanatig halogatták azon reményében, hogy a napi fertőzések száma apadni kezd, de nem így történt.

Beismerte: a sírok látogatása mélyen gyökerezik a lengyel hagyományban, mivel azonban mindez idén “hatalmas kockázattal jár”, arra jutott, hogy “a hagyomány kevésbé fontos, mint az élet”.  

A kormányfő azt kérte az idős emberektől, hogy a következő napokban maradjanak otthon, ne találkozzanak rokonaikkal, írja Lucie Szymanowska/MTI Varsóból.

Magyar Tudat
    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük