Először állít rendszerbe hadihajóin lézerfegyvereket az amerikai haditengerészet – írták kedden amerikai napilapok.

A potenciális célpontokat gyorsan azonosító eszközökkel 2014 elején a Ponce csapatszállító hadihajót fogják felszerelni. A lézer a Pentagon szerint bizonyítottan képes pilóta nélküli robotrepülőgépek és gyors mozgású kisebb motorcsónakok megsemmisítésére.
A fegyver az első hivatalos becslések szerint 31 millió dollárba kerül. Matthew Klunder ellentengernagy, a haditengerészet kutatási parancsnoka hétfőn bejelentette, hogy “a szilárdtest-lézer olyan nagy lépés a modern hadviselésnek az irányított energiával való forradalmasítása terén, mint amilyen a puskapor volt a kések és a kardok korában”.
A tengernagy szerint a fegyver rendszerbe állítása nagy megtakarítást jelent majd a haditengerészet számára, mert egy lövés legfeljebb 1 dollárba kerül.
A lézerfegyver rendszerbe állítása nem igényli “különleges platformok” megépítését. Alkalmazásának korlátja viszont, hogy az csak “egyenes vonalú láthatóság” esetén vethető be, vagyis nem alkalmas a fedésben lévő vagy a horizonton túl lévő célpontok megsemmisítésére.
A rossz időjárási körülmények is akadályozhatják a lézerfegyver bevetését – igaz, ezek több hagyományos fegyver alkalmazásának esetében is nehézségeket okoznak.

activistpost.com/magyartudat.com

One thought on “Lézerfegyvereket állít rendszerbe az USA haditengerészet”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük