Felmentést kért az ügyész és a védő bűncselekmény hiányában Fratanolo János ügyében. A férfi ötágú vöröscsillaggal vonult fel.

A vád és védelem egyaránt az ügyben született strasbourgi döntésre hivatkozva kérte a felmentő ítéletet, utalva arra, hogy Fratanolo János elmarasztalása nemzetközi szerződésbe ütközik.

Az ügy előzménye, hogy Fratanolo János egy 2004. május 1-jei pécsi szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy ötágú vöröscsillaggal vonult fel, majd ezért a Pécsi Ítélőtábla megrovásban részesítette. Eközben Fratanolo János a strasbourgi bírósághoz fordult, amelynek ítélete szerint Magyarország megsértette a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, ezért kártérítésre kötelezte a magyar államot.

Amíg Fratanoló Jánost felmentené az ügyészség, addig a bíróság néhány héttel ezelőtt Nagy Györgyöt holokauszttagadás vétsége miatt elsőfokon elmarasztalva egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, annak végrehajtását három év időtartamra felfüggesztve. Egyúttal elrendelte pártfogói felügyelet alá rendelését, s mellékbüntetésként külön magatartási szabályként előírta, miszerint a vádlott három évig nem vehet részt politikai rendezvényeken, továbbá legalább három alkalommal el kell látogatnia a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, vagy egyszer megtekintenie az auschwitzi emlékhelyet, majd erről beszámolót is kell írnia.

Dr. Dénes Veronika az ítélet indoklásában súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vádlott ellen “garázdaság” miatt már jogerős ítélet született (a vád szerint tojással dobálta meg Demszkyt), és miután az elmúlt hetekben “megerősödött a zsidó emlékművek elleni rongálássorozat”, valamint a közelmúltban egy volt zsidó rabbit állítólag verbális támadás ért, ezért hozott precedensértékű, elrettentő ítéletet.

MTI/magyartudat.com

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük