Líbiában megölték az amerikai követet

Líbiában megölték az amerikai követet

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Egyesült Államok kiüríti a líbiai Bengaziban fenntartott külképviseletét – jelentik az arab tévécsatornák. A döntést az után az éjjeli fegyveres támadás után született, amelynek következtében elpusztult Christopher Stevens, az USA líbiai nagykövete és a külképviselet három munkatársa, többek között két tengerészgyalogos.

A médiák értesülései szerint a diplomata a gránátvetőkből nyitott tűz következtében keletkezett tűzben füstmérgezést kapott. A képviselet épülete majdnem teljes egészében kiégett.

A támadásban, amely szerdára virradó éjjel kezdődött, két volt felkelőcsoport vett részt – a Február 17. Brigád és a Sária Követőinek Brigádja. A fegyveresek behatoltak az épületbe, azonban a külképviselet őrsége útjukat állta és kegyetlen tűzpárbajba lépett velük.

Vanisz as-Saref líbiai belügyminiszter-helyettes megerősítette, hogy Christopher Stevens amerikai követ és az USA bengázi konzulátus három munkatársa életét vesztette – jelenti az AFP hírügynökség. Tegnap ismeretlen tettesek a külképviseletre gránátvetőből nyitottak tüzet.

Közben az Egyesült Államok tripoli nagykövetsége egyelőre nem erősítette meg hivatalosan a követ halála hírét. Ugyanakkor a Reuters értesülései szerint Bengáziba máris repülőgép indult, hogy a diplomaták holttestét előbb a líbiai fővárosba, majd hazájukba, az Egyesült Államokba szállítsa.

A konzulátus elleni támadásra azok után került sor, hogy információk jelentek meg arról, hogy az USA-ban filmet forgattak „A muzulmánok ártatlansága” címmel.

Az Általános Líbiai Nemzeti Kongresszus vezetője hivatalosan is bocsánatot kért Washingtontól amiatt, hogy fegyveresek megtámadták az Egyesült Államok bengázi konzulátusát, aminek következtében életét vesztette az amerikai követ. A líbiai BM gyanítja, hogy a támadást Kadhafi hívei végezhették. „Határozott formában elítéljük ezt a támadást, amelyik ellentmond az iszlám tanainak, és bocsánatot kérünk az USA-tól, az amerikai néptől és az egész világtól” – mondta tripoli sajtókonferenciáján az Általános Líbiai Nemzeti Kongresszus elnöke, Mohammed Juszef al-Magref.

Oroszország Hangja/magyartudat.com

Külföld