Magyar idő szerint szombat hajnalban a 41 éves új-zélandi-magyar kettős állampolgárságú Claire Szabót választotta elnökének a kormányzó szociáldemokrata (Labour) párt Új-Zélandon, írja a 444.hu.

Szabó édesapja 1956-ban, 17 évesen menekült el Magyarországról, és Új-Zélandon kezdett új életet, ahol mérnökként dolgozott. Claire Szabó már kint született, de 19 éves korában néhány évre Magyarországra jött, megtanult magyarul és megszerezte a magyar állampolgárságot is. Összesen öt évet élet Magyarországon.

Miután visszament Új-Zélandra egy olyan non-profit cégnél kezdett dolgozni, ami menekülteknek és bevándorlóknak segített beilleszkedni és angolul tanulni. Ekkor kezdett politikával is foglalkozni. 

Az új-zélandi sajtó szerint a párt jelenlegi vezetése Szabót akarta elnöknek, és hogy a kongresszuson elmondott beszéde döntötte el végül a versenyt. Ebben többek között arról beszélt, hogy édesapjának – miután elmenekült Magyarországról – milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, sokáig egy önkormányzati bérlakásban élt, miután az országba érkezett, és hogy ő részben éppen ezért foglalkozott egész életében olyanokkal, akiknek segítségre, oktatásra vagy lakhatásra van szüksége a beilleszkedéshez, hogy mindenki megkapja azokat a lehetőségeket, amik édesapját segítették beilleszkedni az új-zélandi társadalomba.

A szociáldemokraták előző elnöke, Nigel Hawort azért mondott le, mert a hírek szerint nem megfelelően kezelt egy szexuális zaklatási ügyet, amiben a párt egyik parlamenti munkatársát vádolták.

Magyar Tudat Nemzeti Hírportál

38 thoughts on “Magyar állampolgár lett Új-Zéland elnöke”

  1. New Zealand elnoke Jacinda Ardern a Labor partbol kerult ki es 2017 ota van hatalmon.
   a cikkben emlitett szemely az egyik ottani szocialdemokrata part elnoke es nem az orszage.
   eszetlen ujsagirok.

  1. Magyarorszag szergyenei az ilyenek, mint ez a (leszbi?) “no”, nem kene dicsekedni vele.
   Verkomcsi, 56 ellenere, amit az apjanak at kellett sznvednie! Akkor kinek hibaja?

   Kozuletek ki legyen buszke, hogy “magyar” szarmazasu noszemely vezeti az Uj-zelandi neokommunista partot????

   1. Te nagyon hülye, először is tanuljál meg helyesen magyarul írni, aztán ha nem vagy valamiben biztos, ne írd meg. Szerintem te vagy “szergyenei” a magyarságnak. Ezt úgy írom neked hogy nem vagyok semmilyen politikai párt tagja vagy híve !!!!

    1. ervelni is tudsz mocskolodason es szemelyeskedesen kivul?

     Cafold, ha tudod, de eszervekkel, hogy ez a noszemely az Uj-zelandi neokommunista part vezetoje, es ezzel egyben a sajat apjanak elaruloja!

 1. A Kárpát-medence országaiban, akármelyik szomszédunknál, a kettős állampolgársággal, legfeljebb megtürt személy lenne! Ország elnök semmikép! Gratulálok Neki!

 2. Szép siker, és bűszkeség is számunkra, amit elért a hölgy, de ne akarjunk mindjárt Galaxis-elnököt is csinálni Klárából: nem Új-Zélandnak lett az elnöke, hanem csak az országot kormányzó szociáldemokrata pártnak. Nem államfő kett tehát, hanem pártvezető. Így is szép teljesítmény, de nem mindegy .

 3. Csak gratulalni tudok a cikk szerzojenek, meg az elottem szoloknak. Uj Zeland elnoke? Miota? Be szarok mindjart? Akkor tudatnam mindenkivel, hogy Uj Zeland az kiralysag es ennek megfeleloen uralkodoja is van. Ofelsege II, Erzsebet Kiralyno szemelyeben. 1952 Februar 5.-e ota.

  1. Új zéland állam formája nem királyság ahogy kanada és ausztráliaé sem csak elismerik erzsébetet mint királynét a kettő nem ugyanaz!

   1. Kiki ! Bizony nem ugyanaz,Erzsébet nem királyné – az a király felesége ! – hanem királyNŐ !!!

  2. Attila ! Új Zéland nem királyság,hanem alkotmányos monarchia,az államfője pedig az angol királynő .

 4. Szívből gratulálok és büszke vagyok honfitársunkra.sok sikert és boldogságot kívánok

 5. Ez minden magyar öröme,sok sikert és jó egészséget és okos döntéseket kivánok !S.Zsuzsanna

 6. Nem Új Zéland elnöke lett, hanem az új zélandi Labour párt elnöke.
  Új Zeland miniszterelnöke Jacinda Ardern.

 7. Remélem, Ő nem úgy végzi mint azok akiket a ” rászorulók,” vagy a ” beilleszkedésben megsegītettek” meggyilkoltak. Tudni illik az Ő édesapja, teljesen más kultúr körből, szellemi háttér múltú országból ment oda mint akik ma napság mennek, kerülnek oda….

 8. Az igazi magyar ember vonásait viseli magán a világ másik végén Claire Szabó és megérdemli őseire való tekintettel, hogy magyar állampolgár legyen. Őszinte szívvel gratulálok és biztos vagyok benne, hogy Ő nem hozz szégyent Magyarországra, mint azok, akik otthon vannak és nem értékelik sem az Országot, sem ezt a gyönyörű anyanyelvet.

 9. Sok sikert kivanok.
  Buszke vagyok
  es boldog, hogy mindenutt ott vagyunk !
  Egy canadai magyar Torontobol

 10. Kicsit odafigyelhetett volna a cikkíró, ha már ír…
  Nem “Új-Zéland elnöke” – nem is lehetne, hisz az adott ország királyság – hanem az Új-zélandi szocdem párt elnöke. Azért van egy kis különbség.

 11. El lehetne ezt képzelni fordítva is? Hogy egy Új Zélandi (vagy más országból) menekült gyereke legyen Magyarország elnöke?

  1. Kézcsókom Kedves Kati,
   erre nagy szükségünk lett volna 1920 -tól, egy olyan vezetőre,
   aki nem üzen hadat senkinek, nem korlátozza, nem küldi gettóba, haláltáborba
   és idegen frontra elpusztulni a magyar állampolgárokat, igyekezett volna
   jóban lenni a nemzetiségeinkkel, szomszédainkkal és nem utolsó sorban
   semlegesnek maradni. Elkéstünk, az álom álom maradt.

   Pontosítva a hírt,
   a kettős állampolgárságú hölgy az új-zélandi munkás párt elnöke lett,
   így ott van a parlamentben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük