Magyar-osztrák földvita- Fazekas Sándor nem akar találkozni a magyarokat sértegető miniszterrel

A vidékfejlesztési miniszter a Nyírség hagyományőrző és kulturális értékeit bemutató rendezvény megnyitóján szombaton Napkoron azt mondta: nem tartja szükségesnek, hogy egy olyan miniszterrel találkozzon, “aki kijelentéseivel folyamatosan sértegeti a magyarokat a magyar föld és Paks miatt”.
Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a hazai földtulajdon sorsa magyar kérdés, és azt Magyarország természetesen saját maga rendezi.
Hozzátette: a törvények szerint az osztrák bérlők illegálisan szereztek termőföld-használati jogot annak idején, ezt nem lehet megkérdőjelezni, és a rendelkezések mindenkire egyformán vonatkoznak.
Fazekas Sándor tájékoztatása szerint az osztrák mezőgazdasági miniszter még karácsonykor kért találkozót földügyben.
A vidékfejlesztési miniszter azt mondta: akár Napkor is lehetett volna a megbeszélés helye, de nem hívta meg Andrä Rupprechtert, mert nem látja szükségét a találkozónak azután, hogy osztrák kollégája sértő kijelentéseket tett a földügyben, sőt a paksi atomerőmű fejlesztésének kérdésében is.
“Felháborítottak bennünket ezek a kijelentések!” – tette hozzá a magyar miniszter.
Megjegyezte, hogy “mi magunk kívánjuk intézni sorsunkat”, az ország belső kérdései érthetően nem tartoznak másra.
Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, aki szintén ott volt a napkori rendezvény megnyitó ünnepségén, az MTI-nek kifejtette: az osztrák gazdálkodók úgynevezett “zsebszerződéseket”, illegális megállapodásokat kötöttek annak idején termőföld-használati jogra. Egyetlen céljuk lehetett, hogy később tulajdonhoz juthassanak – mondta.
A néppárti osztrák mezőgazdasági miniszter pénteken a berlini nemzetközi Zöld Héten (Grüne Woche), a világ egyik legnagyobb agrárvásárán élesen bírálta az új magyarországi földtörvényt.
Azt állította, hogy a jogszabály az osztrák gazdákat megfosztja a – szerinte – törvényesen megszerzett magyarországi földtulajdonuktól.
Andrä Rupprechter véleménye szerint a magyar törvény ellentétes az európai uniós joggal. Az osztrák miniszter megismételte, hogy Ausztria ezért az Európai Tanács és az Európai Bizottság elé viszi az ügyet.
Az osztrák tárcavezető azt is állította, hogy a berlini vásáron előzetes egyeztetés alapján akart találkozni Fazekas Sándorral az ügyben.
A magyar Vidékfejlesztési Minisztérium erre reagálva azt közölte, hogy nem volt előzetesen egyeztetett időpont a berlini találkozóról, az osztrák tárcát ugyanis tájékoztatták arról, hogy Fazekas Sándor más kormányzati ügyekkel kapcsolatos elfoglaltságai miatt nem tud részt venni a kiállításon.
A becslések szerint 200 osztrák gazdálkodó lehet érintett a földkérdésben, ők 1994 után összesen nagyjából 200 ezer hektárnyi magyarországi termőföld használatát szerezték meg.

magyartudat.com

3 thoughts on “Magyar-osztrák földvita- Fazekas Sándor nem akar találkozni a magyarokat sértegető miniszterrel

 1. Hajrá Fazékas Sándor.

  ÉLET VAGY HALÁL!

  A Kárpátoktul le az Al-Dunáig
  Egy bősz üvöltés, egy vad zivatar!
  Szétszórt hajával, véres homlokával
  Áll a viharban maga a magyar.
  Ha nem születtem volna is magyarnak,
  E néphez állanék ezennel én,
  Mert elhagyott, mert a legelhagyottabb
  Minden népek közt a föld kerekén.

  Szegény, szegény nép, árva nemzetem te,
  Mit vétettél, hogy így elhagytanak,
  Hogy isten, ördög, minden ellened van,
  És életed fáján pusztítanak?
  S dühös kezekkel kik tépik leginkább
  Gazúl, őrülten a zöld ágakat?
  Azok, kik eddig e fa árnyékában
  Pihentek hosszu századok alatt.

  Te rác, te horvát, német, tót, oláhság,
  Mit marjátok mindnyájan a magyart?
  Török s tatártól mely titeket védett,
  Magyar kezekben villogott a kard.
  Megosztottuk tivéletek hiven, ha
  A jószerencse nékünk jót adott,
  S felét átvettük mindig a tehernek,
  Mit vállatokra a balsors rakott.

  S most a hála!… vétkes vakmerénnyel
  Reánk uszít a hűtelen király,
  S mohó étvággyal megrohantok minket,
  Miként a holló a holttestre száll.
  Hollók vagytok ti, undok éhes hollók,
  De a magyar még nem halotti test.
  Nem, istenemre nem! s hajnalt magának
  Az égre a ti véretekkel fest.

  Legyen tehát ugy, mint ti akartátok,
  Élet-halálra ki a síkra hát,
  Ne légyen béke, míg a magyar földön
  A napvilág egy ellenséget lát,
  Ne légyen béke, míg rossz szívetekből
  A vér utósó cseppje nem csorog…
  Ha nem kellettünk nektek mint barátok,
  Most mint birókat, akként lássatok.

  Föl hát, magyar nép, e gaz csorda ellen,
  Mely birtokodra s életedre tör.
  Föl egy hatalmas, egy szent háborúra,
  Föl az utósó ítéletre, föl!
  A századok hiába birkozának
  Velünk, és mostan egy év ölne meg?
  Oroszlánokkal vívtunk hajdanában,
  És most e tetvek egyenek-e meg?

  Föl, nemzetem, föl! jussanak eszedbe
  Világhódító híres őseid.
  Egy ezredév néz ránk itélő szemmel
  Atillától egész Rákócziig.
  Hah, milyen múlt! hacsak félakkorák is
  Leszünk, mint voltak e nagy ősapák,
  El fogja lepni árnyékunk a sárba
  És vérbe fúlt ellenség táborát!

  Erdőd, 1848. szeptember 30.

 2. Az osztrákok inkább adják vissza az Őrvidéket, amit jogtalanul birtokolnak. Így kivülről, civilként úgy tűnik, jól csinálja Fazekas úr, de azért miniszterként inkább oda kellene csapni nekik, hiszen elképesztő a pofátlanságuk. A minap is mit műveltek a magyar nagykövet jelenlétében…

 3. Új Trianon előkészítése folyik!

  „Aki el akarja nyomni a kritikát: annak vagy becstelen szándékai vannak, vagy érzi a maga szellemi silányságát.” Szabó Dezső A nemzeti egység fogalma, határai, feltételei.

  A termőföld eladásának előkészítése, jelenleg csak a viták szintjén zajlik, de a mindennél szentebb Európa-uniós követelményeknek való szolgai megfelelés lehetővé teszi majd. A földet el lehet adni, mert azt nem lehet elvinni, mondják a magukat okosnak képzelő ostobák! Miközben Erdély elvesztéséért krokodilkönnyeket hullatnak, nem jut az elhülyült eszükbe, hogy az erdélyi földbirtokok jelentős részét előbb fölvásárolták a románok, és csak azután zavarták el a tulajdonost! Mert azt viszont el lehet! Ma a „zsebszerződések” korában, azt sem lehet tudni, mennyi föld van eladva máris. A kormány felderítési próbálkozása siralmas kudarc, a falusi alkoholisták, buta öregek is túljárnak az eszén! Ennyit az ország vezetés „bölcsességéről”
  Az ország vezetést a lakosság fogyása is csak a szólamok szintjén foglalkoztatja. Amit tesz: elvonja (adónyomorba dönti) azt, aki dolgozik, és eltartja azt, aki nem, de szabad idejét nagytömegű gyermek előállításával tölti. “„Akkor nem sírtak az Urak, amikor a román jött, a román olcsóbb volt, és alázatosabb” —írta Ady. Így cserélődött ki egész vidékek lakossága! Ma nem Vidékek, hanem az ország lakossága „cserélődik” ki, és ma sem, „sírnak az urak” hanem támogatják, gyorsítják a folyamatot kínai és minden féle bevándorló ide csalogatásával, egyedül a magyar nem kívánatos, mert az követelőzik, nyakas, nehezen kezelhető!
  Jellemző a külhoni magyar állampolgársági vita: a hat-nyolcszázezer magyartól sajnáljuk a társadalmi juttatást, a romától nem a sajnálja a segélyt- a pótlékot- nevelési támogatást, ők az ország vezetés édes gyermekei, az ő megválasztói, akik hozzásegítik Őket az államkassza kulcsához, a saját részre lopás lehetőségéhez. (tovább élhet a szabódezsői görénykurzus, mely szerint a görény: sunyi, lop, és büdös) Az ország vezetés, miután az országot adós rabszolgaságba taszította, most a lakosságon van a sor. A családot alapítani, lakáshoz jutni óhajtó fiatal, egész életét megalázó adós rabszolgának eladja, hogy lakáshoz jusson, és azt is elveszíti, (jelzálog utján) mihelyt az állása megszűnik, vagy zsarolhatóvá válik, az állásvesztés pallósával a feje felett!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük