Megérkeztek a svédországi Vidsel légibázisra azok a magyar Gripen repülőgépek és katonák, akik a következő héten éles rakéta- és gépágyúlövészetet hajtanak végre.
megerkeztek-svedorszagba-gripenekA gyakorlaton résztvevő hat darab JAS-39 Gripen március 13-án, pénteken, a kora hajnalban hagyta el az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist. A géppárokat egy AN-26-os szállítógép követte, fedélzetén a műszaki szolgálat szakembereivel.

A körülbelül hatórás utazást csak egyszer, félúton szakították meg a svéd Ronneby repülőterén. Itt a földi kiszolgáló személyzet újratöltötte az érkező Gripenek üzemanyagtartályait. Angol szakkifejezéssel HOTREF-et hajtottak végre, ami annyit jelent, hogy hogy a feltöltést a hajtóművek leállítása nélkül végezték el. Így géppáronként körülbelül csak 15 perc telt el földet éréstől az újbóli levegőbe emelkedésig.

Az újabb három órás etapot követően a magyar Gripenek megérkeztek a Vidsel légibázisra. A katonák elfoglalták körleteiket és megkezdték a felkészülést a következő napok foglalkozásaira, írja Snoj Péter a Honvédelem katonai portálon.

Fotók: Snoj Péter

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük