Moszkva készen áll a megfelelő bizonyítékok biztosítására, mondta az orosz külügyminiszter szóvivője.
Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova, pénteken diplomatáknak és újságíróknak elmondta, hogy a Dúma szíriai városában megtalált, és az ott lévő terroristák által használt vegyi fegyverek gyártására szolgáló berendezéseket Nyugat-Európában gyártották.

Most folyik egy vizsgálat annak megállapítására, hogy a fegyveresek és a terroristák közül melyik használta ezt a berendezést, amely egyrészt nem egy barkácsolt berendezés, hanem egyben professzionális összetevőket is tartalmaz – mondta a szóvivő a szíriai Dúmában talált vegyi fegyvereket ábrázoló képek bemutatásakor.

Szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy a professzionális szempontból elsőrangú berendezéseket sajnos a nyugat-európai országokban gyártották – mondta az orosz diplomata.

Készek vagyunk arra, hogy a vizsgálat során információkat továbbítsunk külföldi kollégáinknak, ha érdeklődést mutatnak, és megfelelő bizonyítékokat szolgáltatnak arról, hogy ezek a berendezések nyugat-európai országból terrorista és militáns kezekbe kerültek – hangsúlyozta Zaharova.

Zaharova bevezető nyilatkozatán és tájékoztatón résztvevő Igor Kirillov főorvos, a nukleáris, biológiai és kémiai (NBC) védelmi erők vezetője felkérték a média képviselőit, hogy hagyják el a konferenciatermet. A megbeszélés ezután zárt ajtók mögött folytatódott külföldi diplomatákkal.

Fotó: © Mikhail Pochuyev / TASS

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük