Az Egyesült Államok és Irán közös érdeke azoknak az iszlamista lázadóknak a visszaszorítása, akik nagy területet vontak az ellenőrzésük alá Irak nyugati részén – jelentette ki pénteken Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.
Harf szerint ugyanakkor Washington és Teherán nem lépett egymással közvetlen kapcsolatba és nem koordinálja tevékenységét az iraki kormány stabilizálása céljából.
Barack Obama amerikai elnök a héten bejelentette: fontolóra vette, hogy légicsapásokat rendeljen el a Bagdad ellen vonuló és az al-Kaidával kapcsolatban álló Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szunnita fegyveres szervezet ellen. Teheráni források szerint az iráni Forradalmi Gárda az elmúlt napokban csapatokat küldött Núri al-Máliki kormányának megsegítésére.
“Nem tárgyalunk az irániakkal Irakról” – jelentette ki a szóvivő, hozzátéve ugyanakkor, hogy a két országnak közös érdeke az ILIÁ meggyengítése.
Az amerikai külügyminisztérium és a Fehér Ház képviselői hétfőn és kedden Genfben Teherán nukleáris programjának ügyében egyeztettek iráni diplomatákkal. A két ország tisztségviselői ugyanezzel a kérdéssel kapcsolatban a jövő héten Bécsben is tárgyalnak.
Harf kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy vajon az iraki kérdés napirendre kerül-e majd Bécsben. Egyúttal kijelentette, hogy az amerikai kormány nem tudja megerősíteni az iráni Forradalmi Gárda jelenlétét az arab országban.
Az iraki válság miatt az Egyesült Államok egy repülőgép-hordozót vezényelt a Perzsa-öbölbe – jelentette pénteken a CNN hírtelevízió amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva.
Az intézkedést arra reagálva hozták meg Washingtonban, hogy Irakban szélsőséges iszlamista lázadók az utóbbi napokban jelentős harci sikereket értek el a kormányerőkkel szemben, és jelentések szerint már Bagdadot fenyegetik.
Barack Obama elnök pénteken kijelentette, hogy mérlegeli a katonai fellépés lehetséges módjait, de kizárta, hogy szárazföldi erőket vezényeljen Irakba. Megfigyelők szerint nem zárható ki, hogy az elnök légi- és dróncsapások elrendelésére készül.

magyartudat.com

2 thoughts on “Súlyos harcok Irakban- Amerika beavatkozásra készül”

  1. Ez a szerencsétlen, omladozó USA miből gondolja, hogy ő az egyedüli a világon, hogy “rendet” teremtsen. Soha nem tudott sehol, csak még több bajt, gondot okozott, hiába van 150 országban katonai jelenléte.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük