Ha még nem láttad

Surányi György közgazdász, a  Bilderberg-csoport tagja, aki a rendszerváltás után a Magyar Nemzeti Bank elnöke 1990 és 1991 közt, még államtitkárként, vagyis kormánytagként (tehát nem a kormánytól független elnök volt), majd később még egyszer, 1995 és 2001 között (második Orbán-kormány időszaka is).

Hova lett az országunk aranytartaléka, mely mára 150 – 200 tonna aranyrudat tenne ki?

A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb jelentése szerint régiós versenytársaink jegybankjai átlagosan negyvenszer több aranykészlettel rendelkeznek, mint a Magyar Nemzeti Bank, amely 1990-ben váltotta pénzre aranytartaléka zömét, mintegy 62 tonnányi aranyrudat.

Mára szinte csak a legszegényebb afrikai országoknak van kevesebb aranytartaléka, mint Magyarországnak, annak ellenére, hogy a nemesfém ára az egekben jár, bármikor beváltható, és a legkevésbé kockázatos befektetési eszköz.

A kelet-közép-európai államok közül Magyarországnak kirívóan kevés az aranytartaléka, az új uniós tagállamokhoz képest az eltérés hozzávetőlegesen négyszeres – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisi statisztikáiból.

Hazánknak ötször kisebb az aranytartaléka, mint a visegrádi országoknak, a régió országaihoz képest tekintetében a különbség csaknem negyvenszeres.

Az IMF rangsorában mindössze a 82. helyen állunk a 100 országot tömörítő listán, utánunk jórészt már csak kisebb fejlődő országok következnek.

Térségünkben a legtöbb arany a román és a lengyel jegybankban van, országonként 103 tonnányi készlettel, a középmezőnyben pedig Szlovákia és Bulgária áll 35-40 tonnával.

A magyar 3,1 tonnás készlet eltörpül még a cseh, szerb, lett és litván tartalékokhoz képest is.

A különbség oka, mint arról már korábban beszámoltunk, hogy a jegybank 1990-es döntése értelmében az addigi 65 tonnás aranykészletet rövid idő alatt szinte teljes egészében értékesítették.

A minimális szintre csökkentés Surányi György jegybankelnöksége alatt következett be,ekkor főleg dollárt vásároltak az unciánként 370 dolláros áron eladott aranyért.

A jegybank a lépést az akkori nemzetközi tendenciákkal magyarázta, és arra hivatkozott, hogy az arany hozama jóval kisebb, mint az érte kapott devizáé.

Később az amerikai valuta értékének romlása miatt a jegybank fokozatosan áttért a dollárról az euróalapú tartalékokra, így védekezve a dollár árfolyamcsökkenéséből adódó veszteségek ellen.

Szakértők szerint az eladás csak rövid távon hozhatott pozitív eredményt, középtávon azonban – az arany drágulása miatt – több milliárd dolláros veszteséget okozott.

A 62 tonna eladott arany akkori és mostani ára között unciánként 1100 dollár a különbség, vagyis tripláját érné most a készlet.

Az eladás azonban nem csak az árfolyam-különbözet miatt, hanem azért is hibás döntésnek számít, mert az egyes országok a stabilitás és az értékálló biztonság miatt döntenek az aranybefektetések mellett.

Az arany értéke ugyanis abban rejlik, hogy a külföldi értékpapíroknál lényegesen kevesebb kockázatot rejt, és vészhelyzet esetén bármikor készpénzzé váltható, sõt kölcsön felvételekor fedezetként is szolgálhat.

Az aranytartalékok eladása stratégiailag átgondolatlan döntés volt: a nemesfém szerepét mutatja, hogy amióta a dollár mint globális fizetőeszköz egyre gyengébb lábakon áll, az arany ára az egekbe szökik – fogalmazott Bogár László közgazdászprofesszor. Az egyetemi tanár szerint a veszteség megértéséhez a nemzetközi valutáris rendszer történetéhez kell visszanyúlni.

A világpénz 1920-ig gyakorlatilag tisztán az aranyon alapult, majd ezt a szerepkört átvette az arany és a legfontosabb valuták együttes kosara.

A második világháború után a Bretton Woods-i egyezmény értelmében a dollár lett a globális fizetőeszköz, amelynek értékét az aranyhoz fix árfolyamon rögzítették.

Ez a rendszer a vietnami háború túlköltekezése miatt az amerikai fizetőeszköz megroppanásával véget ért: Nixon elnök 1971-ben hivatalosan is elismerte, hogy közvetlenül már nem váltható át a dollár aranyra.

Bogár László szerint a dollár túlértékeltsége és az olajválság is közrejátszott abban, hogy a kormányok aranytartalékokat halmoztak fel jegybankjaikban, annál is inkább, hogy az árfolyam-ingadozásokat kivédhessék.

– Az arany értéke az összes valutához képest emelkedett, a nemesfémtartalékok szerepe így még jobban felértékelődött – tette hozzá a professzor.

Az MNB lapunk kérdésére úgy fogalmazott, hogy 2004 óta a nyersanyagárak növekedése, a dollár árfolyamának gyengülése, és az inflációs veszély újbóli megjelenése ismét előtérbe helyezte az aranyat, mint befektetési eszközt.

A Magyar Nemzeti Bank,1990-ben váltotta pénzre aranytartaléka zömét, ezért Magyarországnak ma gyakorlatilag nem maradt aranytartaléka. Szinte csak a legszegényebb afrikai országoknak van kevesebb aranya, mint nekünk! De ez nem minden!

A nemesfém ára az egekben, a magyar gazdaság a padlón és ha így megy tovább, olyan válság lehet itt nemsokára, hogy hozzá képest az etióp szegénység maga a mennyország.

Az aranytartalékot még Surányi György jegybankelnöksége alatt adta el az akkori kormány arra hivatkozva, hogy a dollárnak jobb a hozama.

Aztán a dollárnak lement a hozama, 62 tonna aranyunk viszont már elpárolgott, írta az Arany Magyarország.

Közzétette: Szelekovszky Ernő

Magyar Tudat

5 thoughts on “Surányi! Hova tűnt Hazánk aranytartaléka?

 1. Gyengébbek kedvéért! „Surányi György közgazdász, a Bilderberg-csoport tagja, aki a rendszerváltás után a Magyar Nemzeti Bank elnöke 1990 és 1991 közt, még államtitkárként, vagyis kormánytagként (tehát nem a kormánytól független elnök volt).
  Az aranytartalékot még Surányi György jegybankelnöksége alatt adta el az akkori kormány arra hivatkozva, hogy a dollárnak jobb a hozama.”

 2. Tessék modani, hogy néz ki a magyar ember ?
  Talán Petőfi Sándor ? Igen Ő igaz magyar volt:
  A szlovák Petrovics – Péter Fia, majd ebből Petőfi.
  A Surányi meglehetősen hasonlit a Petőfire ………..
  Na mindegy, az internetes kinyilatkozások (szörnyű).

 3. Ez az eladás azt jelentette, hogy a FED készletébe került.
  Rablás felső fokon.
  Majd vettek néhány tonnát jóval drágábban.
  De az olajgate még ennél is nagyobb maffiózó rablás volt,
  természetesen a jogállamiság fantasztikusan demokratikus keretei között.
  Ne feledjük ez az ország a rendszerváltásnak nevezett új honfoglalással
  cionista központtá vált.
  De ennek már nincs jelentősége, mint ahogy annak a NATO-orosz háborúnak sem,
  amit ukrán-orosz háborúnak álcáznak, bár a lónak már kilóg mind a négy lába.
  Sokkal súlyosabb a háború azon része amit a plandémia alatt védőoltásnak
  titulált méreginjekcióval végeztek és végeznek.
  Mintegy 5 milliárd embert oltotta be 1-vagy több génmódosított mRNS illetve DNS
  vakcinákkal.
  Hogyan hatnak? – ez a nem régi videó elmondja a lényeget:

  https://www.bitchute.com/video/yTtjsZhNIZMp/

 4. Magyarországnak még sohasem volt ekkora értékű aranytartaléka …..

  Jól mutatnak az aranytömbök, de gyakorlati haszna nem sok van,
  ha egy ország aranyba fekteti az adófizetők pénzét.
  A színesfém nem kamatozik, az aranyrudak tárolása és őrzése pénzbe kerül,
  miközben komoly kockázatot jelent az arany világpiaci árának alakulása.
  A legtöbb ország szabadulna az aranykészletétől.

  A sztori.
  Az MNB 1924-es alapítása óta tart aranytartalékot, amelynek állománya a második világháborúig emelkedett, majd a háború végén az MNB legendás „Aranyvonatán” mintegy 30 tonna súlyú aranytömböt és aranypénzt menekített ki a jegybank az ausztriai Spital am Pyhrn-be.
  A kimenekített aranytartalék teljes mértékben visszakerült az ország tulajdonába a háború lezárását követően, ami fedezetként támogatta a magyar gazdaság stabilizációját és a pénzügyi konszolidációt
  a forint bevezetésekor. A rendszerváltás idején a Magyar Nemzeti Bank akkori vezetésének döntése következtében Magyarország aranytartaléka több lépcsőben 46 tonnáról 3,1 tonnára csökkent, és a készlet egészen 2018-ig változatlan maradt.

  (a valóság mindig unalmas az álhírek és a beteg összeesküvés elméletek helyett)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük