A svéd kormány csütörtökön elismerte a palesztin államot. Margot Wallström svéd külügyminiszter kijelentette: a palesztin területek megfelelnek az államiság nemzetközileg elfogadott követelményeinek, mert van területük, lakosságuk és kormányzatuk.

Margot Wallstrom svéd külügyminiszter
Margot Wallström svéd külügyminiszter

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter elutasította és szerencsétlen döntésnek nevezte csütörtökön a palesztin államiság svéd elismerését, a svéd döntésre válaszul Izrael ugyanaznap konzultációra hazahívta stockholmi nagykövetét – jelentették izraeli hírforrások.
A nagykövet határozatlan ideig Jeruzsálemben marad – közölte az izraeli külügyminisztérium szóvivője. Jichák Bahman 2012 óta tölti be a nagyköveti posztot a skandináv országban.
A Ynet, a Jediót Ahronót című újság internetes kiadása szerint a diplomata Jeruzsálembe rendelésével az izraeli kormány megpróbálja elejét venni annak, hogy további európai országok kövessék Svédország példáját.
Izrael külügyminisztere, Avigdor Liberman előzőleg elutasította és szerencsétlen döntésnek nevezte a palesztin államiság svéd elismerését. Úgy fogalmazott: „Stockholmnak meg kellene értenie, hogy a közel-keleti viszonyok bonyolultabbak, mint összeszerelni egy Ikea bútort”.
Liberman szerint a svéd határozat a szélsőséges tényezőket, valamint a palesztinoknak a békefolyamattal szembeni “elutasító” álláspontját erősíti, és olyan káros demonstratív lépés, amelynek semmilyen előnye sincs.
Az izraeli külügyi tárca vezetője azt mondta, hogy csakis tárgyalásokkal lehet eljutni az izraeli-palesztin békeegyezményhez, és a stockholmihoz hasonló lépések csak erősítik a palesztinok “irreális” követeléseit.

magyartudat.com

2 thoughts on “Svédország elismerte a palesztin államiságot- Izrael hazahívta nagykövetét”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük