Egyenként távolította el a készenléti rendőrség a budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű építési területéről kedd délután azokat a demonstrálókat, akik a német megszállás áldozatainak emlékműve megépítése ellen tiltakoztak.
Az intézkedésre azt követően került sor, hogy az emlékmű kivitelezőjének kérésére a VIII. kerület jegyzője hétfőn birtokvédelmet rendelt el a területre.
A birtokvédelmi határozat hírére már kedd hajnalban gyülekezni kezdtek a szoborállítás ellenzői a munkaterületen; a rendőrök délután, nem sokkal három óra után kezdtek el intézkedni. Ekkor mintegy ötven, a készenléti rendőrség állományába tartozó egyenruhás jelent meg a Szabadság téren. Az akció vezetője a munkaterületen ülő demonstrálókhoz lépve ismertette a birtokvédelemre vonatkozó jegyzői határozatot és felszólította a tiltakozókat, hogy önként hagyják el az építési területet.
Mivel a demonstrálók a harmadik felszólítást követően sem engedelmeskedtek, a rendőrök egyenként a munkaterületen kívülre vitték a tiltakozókat. Ezután igazoltatták a tüntetőket, illetve közölték velük, hogy birtokháborítás miatt szabálysértési feljelentést tesznek velük szemben.

Zoltai Andreát, a demonstráció egyik szervezőjét (b2) rendőrök vezetik ki a Szabadság térre tervezett német megszállás áldozatainak emlékműve építési területéről 2014. április 29-én. A rendőrök egyenként távolították el az emlékmű építési területéről azokat a demonstrálókat, akik a német megszállás áldozatainak emlékműve megépítése ellen tiltakoztak. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Zoltai Andreát, a demonstráció egyik szervezőjét (b2) rendőrök vezetik ki a Szabadság térre tervezett német megszállás áldozatainak emlékműve építési területéről 2014. április 29-én. A rendőrök egyenként távolították el az emlékmű építési területéről azokat a demonstrálókat, akik a német megszállás áldozatainak emlékműve megépítése ellen tiltakoztak.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A munkaterületről összesen 23 tiltakozót vittek ki az egyenruhások, miközben a demonstrálókkal szimpatizálók hangosan éljenezték a tiltakozókat. Azt kiabálták: “demokráciát, demokráciát”.
A demonstrálók kifogásolták, hogy az akciót vezető rendőrtiszt csupán ismertette velük a jegyzői határozatot, ám semmilyen hivatalos dokumentumot nem mutatott fel. Ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy elhamarkodott a rendőri intézkedés, mert 15 napon belül fellebbezéssel lehet élni a közigazgatási döntéssel szemben. A tiltakozók között volt Mécs Imre egykori szabad demokrata, majd szocialista országgyűlési képviselő és felesége, Magyar Fruzsina dramaturg, továbbá több holokauszt-túlélő is.
Mécs Imre a rendőri intézkedés után újságíróknak azt mondta: a nemzet becsületét védik a tiltakozók, és a rendőrségnek meg kellett volna tagadnia “az emberi jogokat sértő intézkedést”. Közölte, hogy az európai emberi jogi bíróságnál is panaszt fognak tenni az intézkedés ellen, mert a rendőrségnek nem lehet demokráciaellenesen viselkednie. Jelezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hamarosan találkozik Angela Merkel német kancellárral, amikor szerinte minden bizonnyal szóba kerülnek a történtek.
Suchman Tamás, a Horn-kormány volt minisztere úgy fogalmazott, hogy őt a 70 évvel ezelőtt történtekre, a holokausztra emlékezteti a mostani rendőri intézkedés, az, hogy zsidókat távolítanak el egy helyről rendőri erőszakkal. Úgy vélekedett, az emlékmű, amennyiben felépül, az európai szélsőjobboldal zarándokhelyévé válik.

magyartudat.com

One thought on “Szabadság tér- A készenléti rendőrség eltávolította a ballib zavarkeltőket”

  1. Ha azt nevezik demokráciának, amit a tüntetők szeretnének, köszönettel nem kérnék belőle. Egy kis puha diktatúra helyére billentené sok “ember” agyát, persze ha van mit. Mécs úr, lehet, hogy ’56-ban még védte a nemzet becsületét, de azóta jobban tenné, ha feleségével együtt öt gyermekükkel foglalkozna. Suchman Tamás arra gondol, amire akar, én például szintén. Nekem Trianon jut gyakran eszembe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük