Az amerikaiak szeptemberben demonstratív, 700 kilométeres közúti menettel érkeznek hazánkba Csehországon és Szlovákián keresztül. Folyami átkelésre is sor kerül a Dunán, ezt elsősorban a honvédség szentesi műszaki alakulata teszi lehetővé az egyébként úszásképtelen Strykerek számára.Amerikai segítség szépséghibával

Fegyverzetük megerősítésére szorulnak azok az amerikai páncélosok, amelyeket az Egyesült Államok az ősszel azért küld Magyarországra, hogy „fokozzák a NATO keleti tagállamainak biztonságérzetét az ukrajnai orosz agresszióra válaszul”. Az amerikai katonai-ipari komplexum szaklapja, a Defense News cikkéből kiderül: a németországi bázisú 2. felderítő-lövészezred nyolckerekű Stryker járműveinek tűzereje elmarad az orosz BMP–3 és BTR– 80/82 típusú harcjárművekétől, ezért az alakulat parancsnoka áprilisban sürgős segítséget kért a szárazföldi hadsereg vezérkarától 81 kocsijának 30 milliméteres gépágyúkkal történő felszereléséhez.

Az amerikaiak szeptemberben demonstratív, 700 kilométeres közúti menettel érkeznek hazánkba Csehországon és Szlovákián keresztül. Folyami átkelésre is sor kerül a Dunán, ezt elsősorban a honvédség szentesi műszaki alakulata teszi lehetővé az egyébként úszásképtelen Strykerek számára.

Gyenge fegyverzetA Defense News cikke szerint a Strykereket használó 2. ezred parancsnokának, John Meyer ezredesnek a kérését elfogadta a vezérkar, és a járművek tűzerejének növelésére jelentős összeget, 371 millió dollárt szavazott meg az amerikai kongresszus is. Az ezt célzó júniusi törvénymódosítás előterjesztője az egyik ohiói republikánus szenátor volt, ami nem meglepő, hiszen a munkát valószínűleg elvégző General Dynamics hadiipari konszernnek ebben az államban van üzeme. A szenátus fegyveres erőket ellenőrző bizottságában mindenesetre nem aratott egyöntetű tetszést a terv. A rangidős demokrata tag rámutatott: a hadsereg több évre elkötelezi magát egy olyan program mellett, amit nem fontoltak meg eléggé, az átalakítás járművenként 3,8 millió dollárba (több mint egymilliárd forint) kerülne, ráadásul nem válna rögvest hozzáférhetővé. Azt Meyer ezredes is elismerte a múlt héten a Pentagonban megrendezett sajtótájékoztatóján, hogy a Strykerek gépágyúkkal való felszerelése 24–36 hónapot vesz majd igénybe.

E szerint bizonyos, hogy szeptemberben még nem megerősített járművek érkeznek Magyarországra. A Defense News megkérdezte a Brent Scowcroft Központ szakértőjét, Jim Hasiket, aki azt mondta, hogy a 30 milliméteres gépágyúval a Strykerek szembeszállhatnának az orosz gépesített lövészzászlóaljakkal, és legalábbis zaklatni tudnák T–72-es tankjaikat is. „Az alternatíva, a (jelenleg meglévő – a szerk.) 12,7 milliméteres géppuska és a káromkodás” – fogalmazott a kutató. Rámutatott arra is, hogy az amerikaiak kelet-európai szövetségeseinek hasonló feladatú járművei fel vannak szerelve nagyobb kaliberű, 30-40 milliméteres gépágyúkkal. Konkrétan nem hozta fel ugyan ezt a példát, de a honvédség BTR–80A típusú, szintén nyolckerekű páncélozott járműveinek is van ilyen nagy tűzerejű fegyverzetük.

El sem jutnak tüzelési pozícióba

A Strykerek alkalmazási koncepciója szerint a szállított gyalogság a járműből kiszállva használhatja Javelin típusú páncéltörő rakétáit a fajsúlyosabb ellenfelekkel szemben. Ám gyenge fedélzeti fegyverzetük elejét veheti, hogy az egyébként gyorsan mozogni képes egységek egyáltalán eljussanak ebbe a megfelelő tüzelési pozícióba.

Hétszáz kilométeres közúti menetével a szeptember–október folyamán Magyarországon megrendezendő úgynevezett Bátor Harcos (Brave Warrior) fedőnevű hadgyakorlat nagyon hasonló lesz a korábban végrehajtott Dragonyos Vágtához (Dragoon Ride), amikor a balti országokból kétezer kilométeres menettel tértek vissza Németországba az amerikaiak. Az egyik legnagyobb különbség információink szerint az lesz, hogy a magyarországi gyakorlat idején nagyszabású folyami átkelésre is sor kerül a Dunán. A honvédség legutoljára 2009-ben, a nemzeti szintű Bevetési Irány hadgyakorlaton hajtott végre ilyen manővert, akkor az erre leginkább alkalmas ercsi szakaszon keltek át a folyamon, írja Zord Gábor László itt, az MNO-n.

magyartudat.com

12 thoughts on “Szeptemberben érkeznek az amerikai páncélosok Magyarországra”

 1. 56 BAN KELETEK VOLNA.EZEK A PANCELOSOK ES PERSZE 82ES AIRBORNE EJTOERNYOSOK, FORT BRAGGBOL.CSAK AHOGY TUDOM EGY RETEG MAGYAR NEP KOZOT NEM NAGY OROMEL VARJA AZ AMERIKAI KATONAKAT,AHOL AMERIKAI KATONASAGVAN OTT VAN RENDES FEGYELEM AMERIKAI KATONANAK VAN PENZE ES AZAL SEGITI MAGYAR ORSZAGOT,EN SZOLGALTAM 9 EVET 82ND AIRBORNE HADOSZTAJNAL, EMLEKEZTEK ERRE A SZOLASRA EJEL JOVUNK NE FELJETEK NAPAL JOVUNK SEGITSETEK,EGYIK TAGJA 504 AIRBORNE BATALIONNAK,57- 66 IG,

  1. Tudtommal senki nem hívta Őket.Az hiányzik még, hogy Magyarországon amerikai fegyveresek tegyenek “rendet”! Ahol ez a társaság megfordult vér, könny, káosz maradt utánuk! Kivéve a II. világháborút.

 2. Tudjátok, én alapvetően örülök, hogy idejönnek.
  Megnyugtat, hogy nem leszünk magunkra hagyva akkor, ha a hozzátok hasonló, kormány és/vagy szélsőjobbpropagandát gond nélkül benyelők előbb nemzet-, majd fajvédelem címen elkezdenek masírozni, mint afféle új keretlegények.

  Igen-igen, Ti az a típus vagytok, akik becsukják a szemüket, hogy ne lássák, amint naponta a szájukba húgyoznak.

  Igen-igen, Ti az a típus vagytok, akik azért emellett kárörvendően kukucskálnak, hogy lássák, másoknak a szájába szarnak.

  Csak tudjátok, a diktatúrák természete olyan, hogy előbb-utóbb elfogy az ellenség, és egy nap arra ébredtek, TI lesztek az ellensége annak a rendszernek, amelynek tapsoltatok.

  Vagy, az is lehet, hogy felébredtek, és rájöttök, a mesterséges gyűlöletkeltés csak arra jó, hogy idehaza a leple alatt olyan diktatúra épüljön, amelyet még Észak-Korea is megirigyel, és olyan népirtás legyen, hogy Sztálin bácsi is elismerően csettint majd a nyelvével, ha meglátja.

  Gondolkozni, barmok! Gondolkozni!

  1. Nem kell ide ellenség itt vagy Te meg a Hozzád hasonló jött-mentek hada. Hatalmasat tévedsz itt nincsenek fasiszták, nácik csak szeretnétek! Amúgy vendégségbe úgy szokás menni, ha hívnak, és szívesen látnak magyaroknál legalábbis.Miféle társaság nevében keltesz itt gyűlöletet, rasszimust, sértegeted a magyarságot, és főleg ki bántott?

 3. Ha mar tonkre vagnak 700 kilometeres utszakaszt is, huzzanak le a deli hatarszakaszra a migransok elrettentesere.

 4. Soros neveltje, IZRAEL kitüntetettje pártunk és kormányunktól mit várhatunk?

  Miért csak utólag?

  Mért csak utólag, tudunk rájönni
  Miniszterelnök, lehet egy senki,
  Fajankó, embernek is utolsó,
  Ezerszer különb, meg bujdosó!
  Gömbös, Szálasi, Rákosi, Kádár,
  Sok aljas, hazaáruló, szamár!
  Ideológia csecsen nevelkedett,
  Népének aljas ellensége lett!
  Lógó nyelvvel csóválja farkát,
  Úgy lesi, ura parancsoló szavát!
  Jó gazdám, ma kibe marjak,
  Le kit ültessek, tartóztassak
  Bizonyítván hűségem,
  Kipusztítom a népem!
  Földjét is néked adom!
  Részegít a hatalom!
  Bámulhattuk furcsán,
  Hogyan virít a zsivány
  Kisszerű, szűk eszével!
  Mi mindent, nem ér el!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük