Mint pénteken kiderült, csütörtöki ülésén a szerb kormány döntést hozott egy nemzetközi bizottság megalakításáról, amelynek a Szerbiában meggyilkolt újságírók ügyét kellene kivizsgálnia. A bizottságnak elsősorban Dada Vujasinović, Slavko Ćuruvija és Milan Pantić újságírók erőszakos halálának a körülményeit kellene megvilágítania.

A bizottság létrehozását a B92 Alap kezdeményezte – mondta Veran Matić, az alap igazgatója. A B92 Alap ezzel párhuzamosan egy új kezdeményezést is útjára indított, a Balkáni Szabadság Hálózatát (Balkan Freedom Network). A szervezet célja fokozni a térségben a szólásszabadságot és a szabad tájékoztatást, valamint hatékonyabbá tenni az újságírókat és a médiumokat védő mechanizmusokat. A BSZH az ENSZ Közgyűlésétől fogja kérni, hogy Szerbiához hasonlóan a régió többi országában is alakuljanak bizottságok, amelyek újságírók meggyilkolását, illetve az ellenük elkövetett erőszakos támadásokat göngyölítenék fel.

Dada Vujasinovićot 1994. április 8-án találták holtan belgrádi lakásában. Vujasinović a Duga belgrádi lapnak harci tudósításokat írt, de emellett az alvilág és a politikum akkori szereplőinek a kapcsolatával is foglalkozott írásaiban. Az ügyészség tizenöt évig öngyilkosságról beszélt, majd 2009-ben megállapították, hogy Vujasinovićot meggyilkolták, az elkövető(k), valamint a megrendelő személyét azonban továbbra is homály fedi.

Slavko Ćuruviját 1999. április 11-én lőtték le Belgrádban, lakása bejáratánál. Az éppen aktuális államhatalom és illetékes szervek, intézmények képviselői azóta rendre ígéretet tettek a gyilkosság részleteinek felderítésére, ez azonban eddig nem történt meg. Ćuruvija és az általa vezetett lapok, a Dnevni telegraf és az Evropljanin, Slobodan Milošević rezsimjének egyik legnyíltabb kritikusainak számítottak.

Milan Pantićot szintén lakása bejárata előtt lőtték le Jagodinán, 2001. június 11-én. Pantić a Večernje novosti belgrádi napilap tudósítója volt. Halála előtt hosszabb időn át cikkezett a Morava-régióban történő visszaélésekről, a helyi vezetők malverzációiról.

magyarszo.com/magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük