A szíriai kormány ellen harcoló ellenzékiek mind egy szálig az Al-Kaidával kapcsolatban álló terroristák, akik emberi szíveket (itt) esznek és élő embereket csonkítanak meg, áldozataik levágott végtagjait pedig elküldik azok családjának – állította az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében Valíd Moallem szíriai külügyminiszter hétfőn, írja az MTI.

A szíriai külügyminiszter a világszervezet előtt a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadásokhoz hasonlította országa helyzetét, és azt állította, hogy több mint 83 országból érkezett szélsőségesek lepték el Szíriát, akik a dzsihád (muzulmán szent háború) nevében gyilkolják a szíriai népet.

„New York lakosai tanúi voltak a terrorizmus pusztításának (…) Hogy lehet, hogy egyes országok, amelyeket ugyanazok a terroristák támadtak meg, mint most Szíriát, világszerte harcolnak a terrorizmus ellen, de az én hazámban támogatják azt?!” – hangoztatta Valíd Moallem, „rossz vicc”-nek nevezte azt a felvetést, hogy a szíriai ellenzék soraiban mérsékeltek is vannak.

Szíriában valóban jelen vannak – és elemzők szerint egyre erősebbek – a szélsőséges iszlamista szervezetek, amelyek a saríán (muszlim vallási jogon) alapuló iszlám államot akarnak létrehozni. Ugyanakkor nyugati diplomáciai források és elemzők szerint az iszlamisták csupán 10-12 százalékát adják annak a nagyjából 100 ezer fegyveresnek, akik Bassár el-Aszad megdöntéséért harcolnak. A mérsékelt és radikális felkelők az utóbbi időben többször egymást is megtámadták Szíria északkeleti részén.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának szeptemberi jelentése szerint a felkelők számos háborús bűncselekményt követtek el Szíriában, ugyanakkor a jelentés hasonlóan kegyetlen háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolta meg a kormányzatot is.

Valíd Moallem azzal vádolt meg nem nevezett „térségbeli és nyugati országokat”, hogy vegyi fegyverekkel látják el a felkelőket, és felrótta az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának és Franciaországnak, hogy megakadályozzák a közel-keleti országban elkövetett vegyifegyver-támadások valódi elkövetőinek megnevezését.

magyartudat.com

One thought on “Szír külügyminiszter: Emberi szíveket esznek az Al-Kaida terroristák, és élő embereket csonkítanak meg”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük