Dzsihán a család összepakolt bőröndjein ül. A fiatalasszony Mazze, a damaszkuszi katonai repülőtér mellett lakik, és biztos abban, hogy a bázis az elsők között lesz, amelyet az Egyesült Államok és szövetségesei bombázni fognak.

Damaszkuszban halálos félelem az úr. Különösen azok aggódnak életükért, akik olyan stratégiai fontosságú intézmények közelében élnek, amelyeket megtámadhatnak az elkövetkezendő napokban.

Mások felvásárlásokkal reagálnak a fenyegetésre, hogy katonai csapásokkal fogják büntetni a szíriai kormányzatot, amelyet azzal gyanúsítanak, hogy gáztámadásokat követett el saját lakossága ellen.

“Mazze a kiválasztott célpontok közé tartozik. Ebben biztos vagyok” – mondja Dzsihán. Az ország legnagyobb katonai repülőterét Bassár el-Aszad elnök is használta belföldi repülőutakra, de ezek ma már ritkák.

Mazzét, a hírhedt Negyedik Hadosztály védi, amely a főváros védelméért is felel, a hadosztály élén Aszad elnök testvére, Maher el-Aszad áll. Dzsihán férjével és két lányával rokonokhoz költözik Malkiba, a belváros egyik negyedébe, amelyet biztonságosabbnak tart.

A városközpont utcáin alig jár autó. Damaszkusz lakói csak akkor hagyják el házaikat, ha dolgozni mennek, vagy ha sürgősen be kell szerezniük valamit.

“Alig van lélek az utcán. A feleségem is munka után azonnal hazajön, nem úgy, mint azelőtt, amikor először az édesanyját látogatta meg” – meséli egy Adel nevű banki alkalmazott.

“Három napja a legvadabb híreszteléseket hallani. Az anyámnak teljesen kikészültek az idegei, mert a vezérkar központja mellett lakunk, és a központ aztán igencsak támadási cél” – mondja a 35 éves Mohammed, aki az elegáns Abu Ruman negyedben lakik.

“Azóta, hogy rakétatámadásokról beszélnek, a félelemtől állandóan magas a vérnyomásom” – panaszkodik Futun, aki kisgyerekeivel együtt ugyanebben a belvárosi részben lakik.

A központi piactéren az elektromos eszközökkel kereskedő Máliknak az arcára van írva feszültség.

“Mindenki ideges azóta, amióta hallották Kerry (amerikai külügyminiszter) szavait”, bejelentését, hogy “felelősségre fogják vonni” mindazokat, akik vegyi eszközöket vetettek be a polgári lakosság ellen – mondta.

Egyetlen vevő sincs a boltban. Málik testvére a biztonság kedvéért kivette megtakarított pénzét a bankból. Málik így folytatja: “A piacra küldtem a feleségemet, hogy nagy mennyiségben vásároljon húst, paradicsomot, kenyeret és tésztát. Úgy gondolja, hogy hosszú időre elvághatnak bennünket a külvilágtól”.

Michel, akinek drogériája van a Tidzsara nevű keresztény negyedben, úgy véli, hogy azok a gránátok, amelyeket a felkelők lőnek ki a fővárosra, rosszabbak, mint bármilyen nyugati katonai csapás.

“A gránátoktól sokkal jobban félünk, mert gyakorlatilag a fejünkön köthetnek ki” – mondja. Mások apokaliptikus víziókat vázolnak fel.

“Ha (a nyugatiak) megtámadnak, Oroszország és Irán segít nekünk. Kitör a harmadik világháború, és a tüzet nem lehet majd többé eloltani” – jósolja Abu Ahmed, a pék.

Lakonikusabban nyilatkozik egy Maisza nevű építész: “A támadást már nem lehet elhárítani, túlságosan nagy nyomás nehezedik Obamára”.

(mti/para)

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük