A tűzszünet érvényben van, a szíriai terroristák azonban nem vonultak ki Homsz általuk ellenőrzött részéből szombaton – jelentették egybehangzóan hírügynökségek.
A kormányerőkkel pénteken állapodtak meg a tűzszünetről, valamint arról, hogy a zsoldosok kivonulnak a csaknem két éve ostromolt, stratégiai jelentőségű városból, olvasható itt.
Az egyezség az után született, hogy a Bashar al-Assad elnök csapatai körbezárták és hevesen támadták várost, amelynek a zendülők által ellenőrzött részében gyakorlatilag éhínség alakult ki.
A 40 négyzetkilométer területű város 2 négyzetkilométeres óvárosa és annak közvetlen környéke volt még a kezükön.
A megállapodás értelmében terroristák ezrei távozhatnak északi irányban a fegyverükkel együtt a sokszor a harcok fővárosának nevezett közép-szíriai településről.
Egy emberjogi aktivista szombati beszámolója szerint egyelőre nem világos, hogy a fegyveresek miért nem távoznak, pedig összegyűjtötték a sebesülteket, hogy ők elsőbbséget élvezve hagyhassák el a várost, előreláthatólag vasárnaptól kezdve.
Mások szerint a késlekedést két körbezárt vidék élelemmel és segélyekkel való ellátása okozza. Az egyik blokád alá vont térség Aleppó tartományban, a másik egy kormányerők által körbezárt terület Homsz közelében.
Megint más források úgy vélik, a fegyveresek nem mennek el, amíg nem dolgozzák ki a legutolsó részletig a megállapodást. A tűzszünet addig is érvényben marad.
A harmadik legnagyobb szíriai város, Homsz stratégiai fontosságát az adja, hogy a tőle 130 kilométerre délre fekvő Damaszkuszt és Aleppó északi nagyvárost összekötő vonalon fekszik.

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük