Az izraeli kormány háromezer lakóegység építését hagyta jóvá kelet-Jeruzsálem és a Maale Adumin zsidó telep közötti területen, szinte az egész világ tiltakozik a lépés ellen, köztük Szlovákia is.
Az izraeli nagykövetet Ľubomír Rehák, a külügyminisztérium politikai osztályának igazgatója fogadta. “Szlovákia tolmácsolta Izraelnek komoly aggodalmát a lépés miatt, mivel a telepek bővítése közvetlenül veszélyezteti a béketárgyalások jövőjét, és az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldását” – tájékoztatott a külügyminisztérium sajtóosztálya.
Szlovákia egyúttal felszólította Izraelt, hogy vonja vissza döntését, mellyel további válaszlépések spirálját indíthatja el, és mihamarabb üljön tárgyalóasztalhoz a palesztinokkal.Az izraeli kormány stratégiailag fontos területen akarja felépíteni a 3000 lakóházat, az éles nemzetközi kritika ellenére. A terv megvalósítása ugyanis gyakorlatilag azt eredményezné, hogy kettévágja Ciszjordániát, és ez a lépés lehetetlenné tenné a palesztin állam létrehozását.

“Ez halálos ítélet lenne a kétállami megoldás számára” – jelentette ki az ügyben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Sok európai ország kérette be konzultációra az izraeli nagykövetet, többek között Franciaország, Spanyolország, Dánia és Svédország. Kedden megtette ezt Ausztrália, és élesen bírálta a lépést Oroszország, Németország, Japán, és még az USA is elítélte a lépést.

bumm.sk/SITA/magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük