Tavaszi tél a határban

Tavaszi tél a határban

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan élte át a vetés, és hogy a rügyező gyümölcsfák a márciusi ítéletidőt?

Később lesz látható a kár

Jelenleg nincs gazda, aki a márciusi ítéletidő következményeit meg tudná ítélni. Az ültetvényekben kell néhány nap, hogy kiderüljön, mekkora kár keletkezett (ha keletkezett) a gyümölcsfákban. A Napló értesülései szerint inkább az állattenyésztőknek okozott fejtörést a viharos erejű szél, a tartós áramszünet miatt ugyanis a tehenészeti telepeken például fejések késtek, vagy maradtak el.

Meleget várva

– Nem volt váratlan a cudar idő, ugyanakkor az ültetvényeken és a szántóföldeken egy ilyen szituációra nem lehet kellően felkészülni – mondta el a Naplónak Kiss Zoltán, a Megyei Kormányhivatal földművelési igazgatója. A szakember szerint a gyümölcsfák ágaira ráfagyott ónos eső bizonyos fokig akár még szigetelést is jelenthetett, bár az nyilván nem jó, ha a túlsúly miatt letörnek ágak.

– Most mindenki a felmelegedést várja, hogy kiderüljön, mekkora mértékű a fagykár. Szinte biztosra mondható, hogy a szántóföldeken a vetés nem károsodott, ott a későbbiekben a belvízelöntések okozhatnak gondokat. További probléma, hogy a sok lehullott csapadék az egész tavaszi munkafolyamatot április hónapra korlátozza. Négy hét alatt kell elvégezni a talajelőkészítést, a fejtrágyázást, a gyomirtást és a tavasziak vetését – fogalmazott Kiss Zoltán.

Szenved az állat

A hajdúnánási Tedej Zrt. több szarvasmarhatelepét is érintette az áramszünet.

– Szerencsére a telepeink fel vannak szerelve agregátorokkal, de ezek a berendezések nem arra valók, hogy napokon keresztül folyamatosan üzemeljenek. Nálunk is előfordult, hogy késett az állatok fejése, de ki nem maradt. A fejés elmaradása ugyanis szenvedést okoz az állatnak, károsodhat a tőgye, és a teje sem felhasználható. Nem nálunk, de előfordult, hogy ilyen ok miatt a tejet meg kellett semmisíteni – válaszolta érdeklődésünkre Bódi László vezérigazgató.

Szabó Viktor, a derecskei Bold Agro Kft. ügyvezetője szerint hiába a kiépített védelmi rendszerek (például jégháló az almások fölött), ezek néhány órára ugyan védelmet biztosítanak, de a napokon át tartó fagytól nem képesek megvédeni a növényeket. Szerinte egy hét múlva lehet választ adni arra a kérdésre, hogy az ültetvényeikben milyen kárt okozott a márciusi tél.

 

haon.hu/magyartudat.com

Főoldal Vidék