Rongálás elkövetésének megalapozott gyanújával, ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást a Dessewffy család feldúlt síremlékének ügyében a Tiszavasvári Rendőrkapitányság – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.
A temető tulajdonosa, a katolikus egyházmegye vezetője azt mondta, egyelőre nem tudni, lesz-e pénz a kripta helyreállítására.
Dessewffy-siremlek-feldulasA tiszavasvári temetőben feltörték a grófi család kiemelkedő tagjainak nyughelyeként szolgáló, a nemzeti sírkert részeként nyilvántartott kriptát: ledöntötték a márványlapokat, a sírhelyeket kegyeletsértő módon feldúlták, kifosztották.
A temető és a családi kripta is a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye tulajdonában van. Bosák Nándor római katolikus püspök, az egyházmegye vezetője  elmondta, a lezárt temető régóta az egyházközség nevén van, annak bezárásakor viszont nem született döntés arról, hogy ki legyen a sírkert fenntartója.
Pénz hiányában a sírkertet sem őriztetni, sem karbantartani nem tudja az egyházközség, így azt sem lehet tudni, lesz-e pénz a kripta helyreállítására – mondta Bosák Nándor. Hozzátette, korábban ilyen rongálás nem fordult elő a temetőben.
A püspök vélekedése szerint a tulajdonjog átadása nem oldja meg a problémát, mivel az önkormányzatnak sincs forrása a sírkert működtetésére. “A törvény szerint a fenntartásnak a felelőssége hárulna ránk, de ezt általában nem tudja vállalni az egyházközség” – mondta Bosák Nándor.
A megyei rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján azt közölte: bejelentés hiányában egy, a sajtóban megjelent hírekből szereztek tudomást arról, hogy megrongálták a Dessewffy-sírhelyet.

Tiszavasvári, 2015. február 5. Rendőr helyszínel a Dessewffy-család feldúlt sírhelyénél Tiszavasváriban, a Petőfi utcai temetőben 2015. február 5-én. A kriptában a márványlapokat ismeretlenek ledöntötték, a sírhelyeket kegyeletsértő módon feldúlták, kifosztották. MTI Fotó: Balázs Attila
Tiszavasvári, 2015. február 5. Rendőr helyszínel a Dessewffy-család feldúlt sírhelyénél Tiszavasváriban, a Petőfi utcai temetőben 2015. február 5-én. A kriptában a márványlapokat ismeretlenek ledöntötték, a sírhelyeket kegyeletsértő módon feldúlták, kifosztották. MTI Fotó: Balázs Attila

Ez alapján a Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai csütörtökön helyszíni szemlét tartottak, majd rongálás bűntett gyanújával ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást.
Radnainé Fogarasi Katalin, a nemzeti sírkert fölött rendelkezési jogkörrel bíró Nemzeti Örökség Intézetének elnöke az MTI megkeresésére elmondta: a feldúlt kripta nem védett, vagyis nem része a nemzeti sírkertnek.
Igaz, hogy a Dessewffy család négy tagjának szintén a tiszavasvári temetőben található sírja védett, de azok nem a kriptában helyezkednek el – tette hozzá.
Hangsúlyozta: mint minden kegyeletsértő állapotot, rendkívüli módon sajnálják a történteket, de az intézetnek nincs rendelkezési joga a kripta felett. Azzal kapcsolatban kizárólag az egyháznak van joga intézkedni – közölte.

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük