Új Duna-híd: Készülnek a tanulmányok

Új Duna-híd: Készülnek a tanulmányok

A dél-komáromi városháza dísztermében találkoztak a hazai Pont-TERV Zrt. és a szlovákiai Dopravoprojekt a.s. szakemberei, hogy ismételten megvitassák az új Duna-híd felépítéséhez és az uniós források lehívásához elengedhetetlen megvalósíthatósági tanulmányt.
Az eseményen jelen volt dr. Molnár Attila Dél-, illetve dr. Anton Marek, Észak-Komárom polgármestere is.
Ahogy a tanácskozás elején elhangzott, a szakemberek január 14-én Észak-Komáromban is összeültek, hogy megbeszéljék a megvalósíthatósági tanulmány legfőbb pontjait, most pedig ennek módosításait vették górcső alá.

– 2012 őszén a magyar és a szlovák kormányfő aláírták a nemzetközi szerződést, melyet mindkét parlament elfogadott. Azóta gőzerővel folyik az új Duna-híd megépítésének előkészítő fázisa. Az év végéig konkrét kivitelezési tervekkel kell rendelkezni, hogy mielőbb megindulhasson az építés. Az új híd jelentős szerepet játszik majd a gazdaság fellendülésben. A megvalósítás előmozdításáért külön köszönet illeti a megyei kormányhivatal vezetőjét, Czunyiné dr. Bertalan Juditot is, a kormánymegbízott több alkalommal személyesen járt el az építkezés mielőbbi megkezdése érdekében – mondta dr. Molnár Attila polgármester.

– A január 14-i első észak-komáromi összejövetelen mintegy ötven szakember vett részt a konzorcium részéről. Kifejezetten örülök, hogy az elmúlt két hétben felgyorsultak az események, hiszen már több mint 10 éve várjuk, hogy megépüljön ez a híd. A megvalósíthatósági tanulmánynak március 31-ig kell elkészülnie, hogy október végére megkaphassák az építési engedélyt – tette hozzá Észak-Komárom polgármestere, dr. Anton Marek.
A beruházás 2016-ban indulhat el, a tervek szerint 2017 végére vagy 2018 elejére már állni fog az új híd.

 

(kemma)

magyartudat.com

Együtt Főoldal