Ukrán polgárháború- Putyin elnök hét pontból álló béketerve

Ukrán polgárháború- Putyin elnök hét pontból álló béketerve

A Mongólia fővárosában tartózkodó  Vlagyimir Putyin elnök szerdán – a NATO walesi csúcstalálkozójának kezdete előtt egy nappal – hét pontból álló tervezetet hirdetett meg a kelet-ukrajnai helyzet rendezésére.
A terv egyebek között azt tartalmazza, hogy az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát szeparatisták egyaránt vessenek véget az előrenyomulásnak Donyeck és Luhanszk megyében, valamint az ukrán hadsereg vonuljon vissza olyan távolságba, amely lehetetlenné teszi a lakott területek elleni tüzérségi támadásokat.

Mongóliai látogatás.
Mongóliai látogatás.

Már korábban vázoltam néhány gondolatban, a cselekvési tervet az ukrán konfliktussal kapcsolatban, mondta Putyin elnök, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy életbe lépjen a tűzszünet Ukrajna keleti régiójában, Donyeckben és Luganskban.

A hét pontból álló béketerv:

1. Minden fegyveres erő, beleértve  a katonai egységeket és a milíciákat- állítsák le hadműveleteiket Donyeck és Lugansk területén.
2. Az ukrán fegyveres erőket el kell távolítani, olyan nagy távolságra visszavonni, amely kizárja a tüzérségi támadásokat, rakéta    rendszerek használatát lakott területek ellen.
3. A nemzetközi megfigyelők munkájának biztosítása, mely garanciát ad mindkét fél részéről, hogy tiszteletben tartják a tűzszünetet, és a megfigyelők ellenőrizhetik a tűzszüneti zónát.
4  Le kell állítani a civilek által lakott területek elleni légitámadásokat.
5. Minden előfeltétel nélküli fogolycsere megszervezése.
6. Humanitárius folyosók nyitása, melyen biztosítva van a menekültek mozgása és a humanitárius szállítás, a donbassi terület   Donyeck és Lugansk ellátása.
7. Műszaki csapat (munkások, mérnökök) utazása Donbass területére, hogy visszaállítsák a lerombolt infrastruktúrát és szolgáltatásokat.

Reméljük, hogy a terv a másik fél részéről is elfogadásra kerül részben vagy egészben. A Putyin elnök által javasolt terv nem egy dogma. A lényeg az, hogy elérjük a végső célt – megszűnik a háború, és közös erőfeszítéseket tegyünk azért, hogy enyhítsük a megdöbbentő humanitárius katasztrófahelyzetet, fűzte hozzá Dmitrij Peskov, az orosz elnök szóvivője.
A következő konzultáció Ukrajna, Oroszország és az Európai Unió között Minszkben lesz szeptember 5-én, mondta a szóvivő.

ITAR-TASSZ

magyartudat.com

Főoldal Külföld