Tüntetések voltak a hétvégén a kelet-ukrajnai, oroszbarát Szevasztopolban, ahol a tömeg új városvezetőt választott és önvédelmi csapatokat is létrehoztak.
Skandálta a tömeg a városban a vasárnapi tüntetésen a Guardian tudósítása szerint. A városban többen is az orosz csapatok bevonulását szeretnék elérni, és szívesen tartoznának Oroszországhoz. Szevasztopoltól nem messze tart fenn az orosz haditengerészet egy bázist és a város kedvelt úti célja a gazdag oroszoknak.
Szevasztopol orosz város és mindig az is fog maradni, sosem adjuk meg magunkat azoknak a fasisztáknak Kijevben!
– mondta egy másik tüntető. A Guardian megszólaltatott egy kijevi szakértőt, aki szerint nyíltan nem támogatják az oroszok az elszakadási törekvéseket, de lecsurognak pénzek a Kremlből ilyen csoportokhoz is.
Egy kevésbé ismert weboldal azt írta, hogy Szevasztopol de facto kilépett Ukrajnából, de a hírt egy jelentős portál sem erősítette meg. Az orosz hírügynökségek sem említették ezt.
Tatjana Jermakova, a szevasztopoli orosz közösség vezetője viszont a Kreml segítségét kérte, orosz katonákat kért a városba, hogy megakadályozzák „a krími orosz közösség kiírtását”, írja a Time. A Kreml nem válaszolt még a levélre, de 2008-ban Dél-Oszétia kapcsán is az orosz közösség védelmére hivatkozva vonultak be a területre. Akkor azzal magyarázták a veszélyt, hogy Grúzia ki akarja írtani a Dél-Oszétiában élő oroszokat.

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük