A rendszer ugyan csak 70-75 százalékkal mérsékli a jégesők okozta a károkat, a védett területeken azonban így is 3 milliárd forintos megtakarítás érhető el.

Több milliárddal enyhíthető a mezőgazdasági termelők kára a jégeső elhárításnak köszönhetően. Az ország egyetlen ilyen szolgálata a hónap elején kezdte meg az idei munkát, ami egészen őszig tart. Eddig háromszor kellett beavatkozniuk.

Ez a rendszer sem tudja teljes mértékben megakadályozni a jégverést, a kár azonban még így is 70-75 százalékkal csökkenthető. Ez a védett területeken 3 milliárdos megtakarítást jelent – mondta a Kossuth Rádiónak Huszár István igazgató.

jegeso 2

Példaértékűnek nevezte azt az összefogást, amelynek köszönhetően az elmúlt évek anyagi nehézségei ellenére tovább működhet a szolgálat. Sokan fogtak össze, mezőgazdasági termelők, hegyközségek, önkormányzatok, biztosítók és az állam is, emellett saját bevételeik is vannak – magyarázta Huszár István. Hozzátette: sajnálatos ugyanakkor, hogy a rendszer előnyeit azok is élvezik, akik nem hajlandóak támogatni azt.

A dél-dunántúlihoz hasonló rendszert állíthatnak fel hamarosan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, Bács-Kiskun és Csongrád megye pedig a szomszédos szerb területekkel közösen rakétás védekezés bevezetését fontolgatja.

Forrás:Kossuth Rádió

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük