Kicsoda Barack Obama, hogy ítélkezzen? – tette fel a kérdést Vlagyimir Putyin orosz elnök a CNBC amerikai gazdasági televíziónak Szentpéterváron adott pénteki interjújában.
Putyin arra reagált így, hogy beszélgetés közben felvetették neki: az amerikai elnök szerint hazudott Oroszországnak az ukrán válság kiélezésében játszott szerepével kapcsolatban.
“Kicsoda ő, hogy ítélkezzen?! Kicsoda ő, hogy ítélkezzen, de komolyan?! Ha emberekről akar ítélkezni, akkor miért nem keres állást valahol egy bíróságon?” – mondta az orosz elnök a tolmácsolással felvett interjújában.
Az orosz elnök mindemellett reményét fejezte ki, hogy az ukrajnai válság békésen zárul le, és kijelentette, hogy el fogja ismerni a hétvégi ukrán elnökválasztás eredményét, “az ukrán nép választását”.
“Természetesen együtt fogunk működni az újonnan megválasztott államfővel” – mondta.
“Nem viccelek és nem ironizálok. Békét és nyugalmat akarunk Ukrajna számára. Azt akarjuk, hogy az az ország felépüljön a válságból” – tette hozzá.
Úgy vélekedett, hogy Oroszország nyugati szomszédja a káosz felé halad. Megerősítette ugyanakkor, hogy a februárban megdöntött Viktor Janukovicsot tekinti Ukrajna törvényes elnökének.
Putyin nem tagadta, hogy Oroszország megsínyli a szankciókat, amelyek elfogadtatásában az amerikaiak vezető szerepet játszottak, ugyanakkor kijelentette, hogy az oroszok nem akarják kerítéssel elválasztani magukat a világtól.
“Ahogy azt Oroszországban mondjuk, nem lehet az embereket arra kényszeríteni, hogy szeressenek téged. De reméljük, hogy a józan ész és a nemzeti érdek afelé hajtják majd európai és amerikai partnereinket, hogy folytassák az együttműködést” – mondta Putyin.
Azt állította, hogy a gazdasági büntetőintézkedések révén az amerikaiak versenyelőnyhöz kívánnak jutni az európaiakkal szemben.
Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtését leleplező, Moszkvától ideiglenes menedékjogot kapott amerikai informatikussal, Edward Snowdennel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az ő ügye nem Oroszország problémája. Szavai szerint Snowden az őt elfogni igyekvő amerikaiak “nem szakszerű” fellépése következtében bukkant fel orosz területen.
“Én dolgoztam a szakszolgálatoknak. Ők (az amerikai szervek) miért ijesztettek rá a világra? Le tudtak szállítani egy repülőgépet egy államelnökkel a fedélzetén, de sehol sem tudták leszállítani azt a gépet amelyen Snowden utazott” – nyilatkozott az orosz elnök.
Putyin feltehetően arra utalt, hogy az Evo Morales szállító repülő tavaly júliusban Bécsben leszállásra kényszerült, de a gyanú, miszerint az amerikai szökevény a gép fedélzetén lehet, nem igazolódott be.
Edward Snowden egyébként a héten – a szökése óta először – interjút adott egy amerikai televíziónak, amit jövő szerdán késő este fog sugározni az NBC csatorna.

magyartudat.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük